2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Szeptember végén szavazhatnak az ország névváltoztatásáról

Hír TV

2018. július 31., kedd 12:11, frissítve: kedd 12:49

Szeptember 30-án tartanak népszavazást Macedónia nevének megváltoztatásáról. A szkopjei parlament elfogadta az erről szóló javaslatot. Ha a referendumon megszavazzák a névváltoztatást, akkor Macedónia és Görögország közt egy több évtizedes vita zárulhat le.

„Támogatja-e Ön az Európai Uniós és NATO-tagságot, és elfogadja-e Macedón Köztársaság és Görögország közötti megállapodást a névváltoztatásról?” – erre a kérdésre kell válaszolniuk a macedón választópolgároknak szeptember utolsó napján a népszavazáson.

„Történelmi döntés áll előttünk, amelynek biztosítania kell az országunk, a gyerekeink és a következő generációk jövőjét” – mondta Tomislav Tuntev, macedón szociáldemokrata képviselő.

Macedóniában 1991-ben Jugoszlávia felbomlása után jött létre, a nemzetközi dokumentumokban a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselte. Gyakorlatilag 27 éve vitában állnak Görögországgal az elnevezés miatt. Athén attól tartott, hogy az ország északi részén, Makedóniában jelentős macedón kisebbség él, ami miatt Szkopje területi követeléssel jöhet elő. Ezért tiltakoztak a hasonló országnév miatt, utána meg blokkolták a Macedónia euroatlanti integrációját is. Egészen idén júniusig, amikor a két ország külügyminisztere aláírta a névváltoztatásról szóló megállapodást. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete ezután hívta meg tagjai közé Macedóniát.

A határ mindkét oldalán tartott tüntetések ellenére a 120 fős macedón parlamentben 68 képviselő szavazott a referendum kiírása mellett. Az ülésen nem vett részt a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Párt egyetlen képviselője sem. Ők alkotmányellenesnek tartják a megállapodást, mert az szerintük semmibe veszi a macedónok nemzeti identitását.

„Zoran Zaev miniszterelnök úr válságba sodorja az országot, előre nem látható következményekkel. Zaev és a kormánypárt viseli a teljes felelősséget a Görögországgal kötött, államellenes és feladást jelentő egyezményért” – mondta Igor Janusev, a párt főtitkára.

Ha a választók többsége az igen mellett voksol, akkor a Macedón Köztársaság neve Észak-Macedóniára változik. Ezt azonban az államfő is ellenzi. Már jó előre jelezte, nem írja alá a dokumentumot. Ebben az esetben a szkopjei törvényhozás kezdeményezi az elnök visszahívását. Viszont ha a népszavazás bukik el, az a kormányfő távozását jelentheti, mert jelezte, hogy ebben az esetben lemond hivataláról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!