2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Százmilliót spórolna meg az osztrák kormány, rengeteg a szigorítás

Hír TV

2018. január 5., péntek 17:03, frissítve: péntek 21:11

A vendégmunkásokon és a menekülteken spórolna az új osztrák kormány. Az Ausztriában dolgozó munkavállalók külföldön élő gyermekei a jövőben annyi juttatást kapnak, amennyit az adott ország árai indokolnak – vagyis az olcsóbb helyeken élőknek kevesebb pótlék jár.

A szlovén határhoz közeli Seggaui kastélyban tartott kétnapos ülést az új osztrák kormány. A konzervatív-szélsőjobbos koalíció ezután sajtótájékoztatón részletezte, hogyan spórolna pénzt az államkasszának – elsősorban a külföldieken.

A bécsi vezetés csökkenti a menedékkérőknek folyósított juttatásokat, és öt évig korlátozza az új bevándorlók hozzáférését egyes szociális ellátásokhoz.

De rosszul járnak a közép- és kelet-európai vendégmunkások is. Az Ausztriában dolgozók otthon maradt gyermekei a jövőben annyi pénzt kapnának, amennyit az adott ország fizetés- és árszínvonala indokol, vagyis az olcsóbb helyeken élőknek kevesebb jár. Sebastian Kurz kancellár a lépés igazságossága mellett érvelve példaként Romániát hozta fel: oda két gyerek után most annyi támogatást küld Ausztria, mint a román átlagfizetés.

Ez nem megszorítás, ez hozzáigazítás a megélhetési költségekhez. Vagyis olyan országokba, mint Svédország, ahol drágább az élet, több pénz megy majd, mint Románia, ahol olcsóbb. Valaki elmagyarázhatná, hol van ebben az egyenlőtlenség. Szerintem ez nagyon igazságos bánásmód – közölte Sebastian Kurz.

Több szektorban, így az egészségügyben és az építőiparban is a munkaerő jelentős része keleti EU-tagállamokból érkezett Ausztriába. Ezekben az országokban 2016-ban 132 ezer gyermek kapott összesen 273 millió eurót az osztrák államtól. Kurz szerint a kiigazítás révén évi 100 millió euróval több marad az osztrák államkasszában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!