2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Százezer fölött a menedékkérők száma Franciaországban

Hír TV

2018. január 9., kedd 15:13, frissítve: kedd 15:46

Franciaországban tavaly rekordot döntött, meghaladta a 100 ezret a menedékkérők száma. A francia menekültügyi hivatal tájékoztatása szerint elsősorban a nyugat-afrikaiak és albánok miatt nőtt meg ötödével a kérelmezők száma az egy évvel korábbiakhoz képest.

Migránsok egy menekültközpont előtt: az egyikük szerint akár 24 órát is kell a sorban várakozniuk, hogy benyújthassák a menedékkérelmüket.

„Egy hónapja vagy talán 3 hete adtam be a kérelmet” – nyilatkozta egy 35 éves elefántcsontparti menekült, aki jelenleg az utcán tölti az éjszakákat. Ő abban bízik, hogy a téli időszakban gyorsabban elbírálják a kérelmét.

Harmaduk számíthat arra, hogy meg is kapja a menekültstátust.

A hatóságoknak komoly feladatot jelent a dokumentumok befogadása és elbírálása, hiszen 2017-ben újabb rekordot döntött a menedékkérők száma, amely először lépte át a százezret.

„Ez természetesen szimbolikus szám. Az utóbbi 40 évben ez a legmagasabb szint. Ugyanakkor ez nem masszív áradat, 10 éve folyamatosan emelkedik a számuk. Tavalyelőtthöz képes ez 17 százalékos növekedés, és fele a németországinak, de 100 ezer menedékkérő, az fontos adat” – közölte Pascal Brice, a Francai Menekültügyi Hivatal főigazgatója.

Az egyik legnagyobb migránsokat segélyező szervezet vezetője szerint sem lehet tömeges menekülthullámról beszélni. „A franciaországi menedékkérők számának növekedése nem jelent inváziót, reggel óta minden csatornán azt hallani, hogy a 100 ezres számmal történelmi szintet értünk el. De nem, mert a 73 ezer kérelemhez a gyerekkel érkező családtagokat is hozzá kell adni” – jegyezte meg Pierre Henry, a Menedékek Földje szervezet igazgatója.

A bővülés 2016-ban 6 és fél százalékos volt, a tavalyi további emelkedés pedig elsősorban a nyugat-afrikai országokból érkezőknek köszönhető. A második legtöbb menedékkérő egyébként Albániából jön, annak ellenére, hogy a balkáni országot biztonságosnak tartják, és emiatt az albánoknak csak alig több mint 6 százaléka kapja meg a menedékstátust.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!