2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Száz éve győzött a forradalom

Hír TV

2017. november 7., kedd 17:27, frissítve: kedd 18:01

Száz évvel ezelőtt, 1917. november 7-én győzött a „nagy októberi szocialista forradalom” Oroszországban. Az akkor használatos Julián-naptár szerint október 25-én történt a bolsevik államcsíny, amely megdöntötte az ideiglenes orosz kormányt, majd végül elvezetett a Szovjetunió és ezzel egy hetven évig tartó kommunista pártállami berendezkedés megteremtéséhez.

November 7-e a második világháború óta a katonai dicsőség napja Oroszországban. 1941-ben Sztálin ezen a napon küldte a frontra a szovjet csapatokat.

A Vörös téren több mint ötezer katona és kadét elevenítette fel korabeli egyenruhákban és fegyverzetben az 1941-ben történteket. November 7-e a hidegháború óta az orosz nemzeti büszkeség napja. A szovjet időkben azt hirdette, amit ma is: az orosz nagyságot.

November 7-e nemcsak az orosz katonai dicsőség napja, hanem az 1917-es bolsevik hatalomátvételé is. A lenini fordulat megítélése nem egyértelmű Oroszországban. A centenáriumra készített közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a bolsevik forradalom vagy puccs végletesen megosztja az oroszokat. Máig hat a nagy októberi szocialista forradalom kommunista propagandája. Hiába tárják fel a diktatúra rémtetteit, a megkérdezettek fele ma is pozitív történelmi figurának tartja Lenint és Sztálint. Az oroszok másik fele elítéli Leninéket és a velük kezdődött kommunista rezsimet.

A kettősséggel tisztában van Vlagyimir Putyin rendszere, amely mindkét hagyomány örökösének tekinti magát. Elítéli a diktatúra bűneit, túlkapásait, de nem szégyelli a kommunista múltat. Az államfő parádét rendez a Vörös téren, de a Kremlben nem tart állami megemlékezést a centenárium alkalmából.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!