2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Sorsdöntő tárgyalás vár a görögökre

2015. június 26., péntek 12:15, frissítve: péntek 12:25

A német kancellár szerint sorsdöntő lehet az Eurócsoport szombatra tervezett újabb ülése a görög válság ügyében. Az uniós csúcsértekezleten részt vevő német kancellár erről azután beszélt, hogy az uniós pénzügyminisztereknek nem sikerült megállapodniuk az athéni kormánnyal, amely miatt kérdésessé válhat a görög adósság újabb részletének teljesítése.

Újabb válságtanácskozás, újabb halasztás. Az Eurócsoport csütörtöki egyeztetése sem hozott eredményt a görög adósságválság ügyében. A megállapodásra újabb határidőt szabtak, szombaton ülnek ismét tárgyalóasztalhoz a felek. „Az ajtó még mindig nyitva áll a görögök előtt, tehetnek újabb javaslatot, vagy elfogadhatják, ami az asztalon van” – mondta az Eurócsoport elnöke.

Az újabb kudarc után a német kancellár azt mondta, egyes területeken visszaléptek a tárgyalásokon. Angela Merkel szerint ennek ellenére bízik abban, hogy a szombati ülés eredményt hoz. „Megállapodtunk abban, hogy további egyeztetésre van szükség az Eurócsoport és Görögország, valamint a csúcsértekezlet résztvevői között. Azt hiszem, hogy az Eurócsoport szombati találkozója döntő fontosságú, figyelembe véve a rendelkezésünkre álló idő rövidségét. Az Európai Tanácsban mindenki egyetért azzal, hogy szombaton megoldást kell találni” – hangsúlyozta Angela Merkel.

A Hír Televízió tudósítójának értesülése szerint a vita továbbra is az áfakulcsok körül van. „A hitelezők azt kérték a görög kormánytól, hogy ami a vendéglátóipari szolgáltatást, tehát a turizmust érinti, legyen még magasabb az áfa, erről azonban a görögök hallani sem akarnak, hiszen ez az államnak a fő bevételi forrása.”


Görögországnak keddig 1,6 milliárd eurót kell átutalnia a Nemzetközi Valutaalapnak, de erre nincs pénzük. Az athéni kormány akkor tudna törleszteni, ha újabb 7,2 milliárd eurós kölcsönt hívhatna le az IMF-től. Ezért cserébe viszont megszorításokat várnak a nemzetközi hitelezők. Ezek feltételeiről már négy hónapja nem tudnak megállapodni a felek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!