2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Roman Polanski ellen tüntettek feministák

Hír TV

2017. október 31., kedd 12:14, frissítve: kedd 12:59

Roman Polanski ellen tüntettek feministák Párizsban, ahol életművetítésének megnyitóján vett részt a világhírű rendező. Polanskit már 4 nő vádolja szexuális zaklatással vagy erőszakkal. Közben a gyártó Netflix törölte a nagysikerű House of Cards című sorozatot, a főszereplő Kevin Spacey molesztálási botránya miatt.

„Ha a nemi erőszak művészet, adják Roman Polanskinak az összes díjat” – ironizált az egyik résztvevő a világhírű filmrendező elleni párizsi tüntetésen. A francia–lengyel kettős állampolgár Polanski életművetítésének megnyitóján vett részt, amikor egy 100 fős csoport vonult a mozi elé, a Femen nevű feminista csoport két tagja pedig be is rontott félmeztelenül, hogy így tiltakozzon a többrendbeli szexuális erőszakkal vádolt rendező ellen.

„Szerintem nevetséges, hogy még mindig tisztelettel bánunk egy ilyen emberrel. Nevetséges, hogy még nem hagyta el Franciaországot, hogy még nincs börtönben, hogy senki sem veszi komolyan ezeknek a nőknek az ügyeit” – mondta az egyik tüntető.

Polanskit mostanra már négy nő vádolta meg azzal, hogy zaklatta vagy megerőszakolta. Az Oscar-díjas rendező a legrégebbi esetben bűnösnek vallotta magát, az Egyesült Államokban máig letartóztatási parancs van érvényben ellene.

„Ez különösen arrogáns sértés azokra a nőkre nézve, akik megosztják a vallomásukat a szexuális agresszióról. Mindannyiunk számára sértés egy ilyen esemény, amikor a reflektorfénybe egy olyan agresszor kerül, mint Polanski, ahelyett hogy több figyelmet, támogatást és szolidaritást kapnának azok a nők, akik megosztják velünk a fájdalmas élményeiket” – jelentette ki egy másik tiltakozó.

A filmvilágban sorra kerülnek napvilágra a szexuális zaklatási ügyek; a legújabb botrányt Kevin Spacey áldozata robbantotta ki. Anthony Rapp 14 éves volt, amikor három évtizeddel ezelőtt az akkor 26 éves Spacey molesztálta.

Az Oscar-díjas színész Twitteren kért elnézést az eset miatt, amelyhez kapcsolódva nyíltan vállalta, hogy a férfiakhoz vonzódik. Felemás nyilatkozata újabb felháborodási hullámhoz vezetett.

Spacey a főszereplője a Netflix nagy sikerű sorozatának, a House of Cardsnak, amely most vele együtt bukott: a szolgáltató a botrány miatt úgy döntött, a hatodik évaddal véget ér a Fehér Ház lakóiról szóló történet.

A zaklatási ügyekről fél Hollywood tudhatott. Ahogy arra a CNN rámutat, a Family Guy című rajzfilmsorozatban 2005-ben volt egy rész, amelyben Kevin Spacey elől menekül meztelenül a műsor legfiatalabb szereplője; és a sorozat alkotója, Seth MacFarlene nem csak ekkor tett utalást azóta nyilvánosságra került szexuális bűncselekményekre. A 2013-as Oscar-díjátadón így konferálta fel a legjobb női mellékszereplő kategória jelöltjeit:  „Gratulálok ennek az öt hölgynek, akinek már nem kell úgy tennie, mintha vonzódna Harvey Weinsteinhez” – mondta.

Az azóta megbukott Weinstein nagy hatalmú filmproducerként nők tucatjait molesztálta a vallomások szerint, a hollywoodi zaklatási botránysorozat az ő ügyeivel kezdődött.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!