2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Rengeteg halott a hétfői harcokban

,

2015. április 7., kedd 10:40, frissítve: kedd 10:46

Folyamatosan menekülnek a külföldiek Jemenből, akik az országot légi és vízi úton igyekeznek elhagyni. Közben az Irán támogatását élvező húszi lázadók Ádent támadják, a városban emiatt fogyóban az élelmiszer, és nincs víz sem.

Folyamatos a fegyverropogás Áden külső kerületeiben. A tengerparti város az elűzött államfő híveinek utolsó bástyája, amelyet a húszi fegyveresek a szaúdi légicsapások ellenére igyekeznek bevenni, a szaúdi katonai szóvivő szerint sikertelenül. „A fegyveresek két lehetőség közül választhatnak: vagy a bázisaikon maradnak, és ott bombázzuk le őket, vagy pedig a bázisaikról elindulnak Áden irányába, hogy támogassák ottani bajtársaikat, és így válnak a légicsapások célpontjává” – mondta a szaúdi erők szóvivője.

Áden egyes részein nincs áram, a múlt hét végén ugyanis rakétatalálat érte az egyik ellátóközpontot. A városban nincs ivóvíz sem, és fogyóban az élelmiszer is. Az Arab Koalíció repülőgépei ezért éjszaka élelmiszer- és gyógyszersegélycsomagokat dobtak le a lakosság számára az ádeni kikötőbe.

A külföldi kormányok közben repülőgépeken és hajókon igyekeznek kimenekíteni állampolgáraikat. Ádenben bezárták a kínai főkonzulátust, amelynek személyzete is elhagyta a várost. A mentőakcióba bekapcsolódtak az indiaiak is. „Jemen nagyon szép, mi szeretjük Jement, most csak a felmerült problémák miatt távozunk, de Isten segítségével két-három hónap múlva visszatérünk, amikor már minden rendben lesz” – mondta egy indiai férfi.

Az Egyesült Államok közölte, hogy nem tudja kimenekíteni saját állampolgárait, ezért arra kérte őket, hogy más országok hajóin próbálják elhagyni Jement. Folyamatosan távoznak a külföldiek a fővárosból, Szanaából is, ahonnan az oroszok repülőgépekkel viszik ki őket.

Oroszország a hétvégén az ENSZ Biztonsági Tanácsában tűzszünetet kezdeményezett Jemenben, hogy a külföldiek távozhassanak, és hogy a lakossághoz eljuthassanak a segélyek. A kezdeményezés ellenére a harcok egyelőre nem szűntek meg, bár a Vöröskereszt kérésére a szaúdi hadvezetés időnként megszakította a támadásokat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!