2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Rendőri túlkapás: pattanásig feszült a hangulat

2015. december 17., csütörtök 13:10, frissítve: csütörtök 14:04

Új tárgyalást rendelt el a bíróság a Freddie Gray halálával kapcsolatos rendőri túlkapások miatt. Hat rendőrt vádolnak azzal, hogy közük lehet az áprilisi halálesethez, egyikük a vád szerint olyan súlyosan bántalmazta a színes bőrű fiatalt, hogy a járőrautóban belehalt a sérüléseibe. A bíróság döntése után ismét tüntetők csoportjai vonultak az utcára.

Pattanásig feszült a hangulat Baltimore utcáin: tüntetők egy csoportja azután vonult utcára, hogy a bíróság 16 órányi tanácskozás után sem tudott ítéletet hozni a Freddie Gray-gyilkosság ügyében. Az esküdtszék a William Porter rendőrtiszt ellen megfogalmazott négy vádpont egyikében sem tudott dönteni. Az egyenruhás egyike azoknak, akiket a színes bőrű fiatal halálával hoznak összefüggésbe. A bíró eljárási hiba miatt írt ki új tárgyalást. „A bíróság ma William Porter rendőrtiszt ügyében a tárgyalásnak véget vetett, egyöntetű ítélet meghozatala nélkül. Mindannyiunknak, akik hiszünk az igazságszolgáltatásban, el kell fogadnunk a bírósági eljárás eredményeit” – mondta Stephanie Rawlings-Blake, Baltimore polgármestere.

Az esküdtszék 12 tagjából heten afroamerikaiak voltak. A Gray család ügyvédje azt mondta: előfordul néha, hogy az esküdtek nem tudnak megállapodni az ítéletről, de bíznak az igazságszolgáltatásban. „Ez egy nagyon fontos lépcsőfok az ügyben, és az a tény, hogy az esküdtszék keményen dolgozó baltimore-i polgárokból áll, akik nem tudtak közös ítéletet hozni, nem jelent semmit az ügyben, hogy a második tárgyalás során lehet-e ítéletet hozni, vagy hogy egyáltalán lehet-e a rendőrtisztek ügyében” – fogalmazott Billy Murphy, a Gray család ügyvédje.

A marylandi egyetem jogi professzora szerint az ügyészségnek döntenie kell, hogy újra akarja-e indítani az ügyet. „Úgy vélem, hogy az ügyészségnek döntést kell hoznia abban, hogy újra bíróság elé állítja-e Porter rendőrt, hogy megtudja, mi volt a megosztottság oka a teremben. Ha az az ítélet mellett szólt, akkor, azt hiszem, lesz perújrafelvétel. Ha pedig az esküdtek inkább a védelem oldalán álltak, akkor kétszer is meg kell gondolni az újratárgyalást” – nyilatkozta Doug Colbert professzor.

Gray halála tömeges és erőszakos tüntetéseket indított el a több mint hatszázezres, főként feketék lakta Baltimore-ban. Freddie Gray áprilisban halt meg, miután a 26 éves, szintén afroamerikai William Porter letartóztatta. A rendőri intézkedés során tört el a gerince egy járőrfurgonban. Portert egyebek között súlyos testi sértéssel, veszélyeztetéssel és hivatali visszaéléssel is vádolják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!