2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Rendkívüli állapot Peruban

2015. május 23., szombat 12:48, frissítve: szombat 21:27

Hatvannapos rendkívüli állapotot hirdettek Peru egyik tartományában, miután többen is meghaltak egy bányaberuházás elleni erőszakos tüntetés során. Az intézkedés mától érvényes.

Halott társukat vitték a perui tüntetők. A tiltakozók és a rendőrök összecsapásainak ő már a negyedik halálos áldozata.

Az újabb tragédia után a limai vezetés rendkívüli állapotot vezetett be – vagyis szombattól tilos tüntetni, és a hatóságok bárki otthonát átkutathatják, házkutatási parancs nélkül is. „Ma folytatódtak az erőszakcselekmények, ezért a kormány úgy döntött, rendkívüli állapotot hirdet az érintett tartomány minden kerületében, 60 napos időszakra, az állam alkotmányos rendjével összhangban” – fogalmazott a perui miniszterelnök.

A tüntetők egy rézbányászati beruházás ellen tiltakoznak, immár két hónapja. A helyiek szerint a 1,4 milliárd dollár értékű üzlet tönkretenné a mezőgazdaságot és a környezetet a dél-perui tartományban. A sokszor erőszakos demonstrációk miatt a beruházó cég korábban két hónapra felfüggesztette a munkálatokat. A Tia Maria nevű projektet 2011-es indulása óta számos alkalommal lassították hasonló megmozdulások.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!