2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:35

Rendhagyó módon tüntettek a parlamentnél

2015. április 11., szombat 13:10, frissítve: szombat 13:21

Hologram tüntetők lepték el a spanyol parlament környékét. A látványossággal a tüntetéseket ellehetetlenítő törvény ellen tiltakoznak. Spanyolországban kormányhivatalok előtt csak az intézmények engedélyével lehet demonstrálni, és a jogszabály értelmében a facebookos tüntetésszervezés is tilos.

A tiltakozók hologram formájában vonultak fel a törvényhozás épülete előtt – hús-vér valójukban ugyanis nem tehették meg ugyanezt egy tavaly év végén elfogadott törvény miatt. A jobboldali kormány döntése értelmében állami intézményeknél csak hivatalos engedéllyel lehet demonstrálni, emellett tilos az interneten tüntetést szervezni, a megmozdulásról képet feltölteni, eltakart arccal demonstrálni, valamint intézkedő rendőrt fotózni. „Az emberek tüntetnek, a kormány pedig úgy reagál, hogy elveszi tőlük a demonstráció lehetőségét. Ez kemény támadás a demokrácia alapjai, a szólásszabadság, a gyülekezési szabadság és az információszabadság ellen” – mondta a Nem Vagyunk Bűnözők csoport szóvivője.

A madridiaknak tetszett az alternatív tiltakozás. „Szerintem jó ötlet. Ha csak csendben, hologramokkal lehet tüntetni, akkor így kell csinálni. Nagyon eredeti módszernek gondolom a történteket figyelembe véve” – mondta egy fővárosi lakos.

A tüntetők által szájkosártörvénynek nevezett jogszabály ellen az ellenzék mellett az ENSZ és több nemzetközi jogvédő szervezet is felszólalt.

Spanyolországban évek óta egymást érik a tüntetések a Mariano Rajoy vezette kormány megszorításai ellen, a demonstrációk többsége békés.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!