2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Pusztító hurrikán fenyegeti Texast

,

2017. augusztus 25., péntek 10:09, frissítve: péntek 11:23

A Harvey névre keresztelt vihar az előrejelzések szerint pénteken éjjel éri el az állam partjait, egyes területeken akár 50–90 centiméternyi esőre és akár óránkénti 200 kilométeres sebességű szélre számítanak.

Homokzsákokat töltenek Texas part menti városaiban – a hatóságok felszólítására így készülnek a közelítő Harvey hurrikán érkezésére. Az előrejelzések szerint akár háromméteres hullámok, 90 centiméternyi eső és akár óránként 200 kilométeres széllökések is várhatók. Az élelmiszerboltokban felvásárolták az élelmiszert és a vizet.

A part menti megyékben több mint 90 ezer embert telepítettek ki biztonsági óvintézkedésként. „Azt ajánljuk mindenkinek a lehető legszigorúbban, hogy az alacsonyabban fekvő területekről azonnal menjen el. Menjenek családtagokhoz, barátokhoz vagy magasabb részekre. Ez nem egy egyszerű kérés. Egyelőre önkéntes alapon megy a dolog, de őszinte leszek, előírhatjuk. A hatóságok biztonságát azonban nem kockáztathatom, sem a rendőrséget, sem a tűzoltókat, hogy rángassanak ki embereket a házukból” – közölte Corpus Christi polgármestere.

New Orleansban a közszolgáltatásokat is csökkentették a vihar idejére. A csatornahálózat felújítását néhány hete kezdték meg, ezért biztosan várható némi fennakadás a vihar miatt.

„Bár augusztus óta javult a csatornarendszerünk, még mindig csökkentett üzemmódban dolgozik a vízelvezető hálózat, amíg a turbinákat és a pumpákat teljesen helyreállítják. Ha az időjárási helyzet fokozódik, és annyi eső esik, amennyit a hatóságok előre jeleznek, akkor lehetnek kisebb árvizek, még akkor is, ha rendesen működik minden” – jelentette be a New Orleans-i polgármester.

A Mexikói-öböl felől közelítő vihar az utóbbi tizenkét év legerősebb hurrikánjának bizonyul, a legnagyobb károkat a part menti olajfúró tornyokban okozhatja. Az olajvállalatok leállították a tornyok működését, és kimenekítették a munkásokat. A leállás és a felvásárlás miatt az üzemanyagárak máris háromhetes csúcson vannak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!