2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Puigdemont-ért tüntettek Berlinben

Hír TV

2018. április 1., vasárnap 19:46, frissítve: vasárnap 20:10

Kétszáz katalán tüntetett Berlinben a volt elnök szabadon bocsátásáért. Carles Puigdemont spanyol elfogatóparancs alapján került börtönbe Németországban, és húsvét után kiadhatják Spanyolországnak, ahol akár 25 évre is rács mögé küldhetik.

Berlin egyik jelképénél több száz katalán tüntető gyűlt össze, hogy hősük, Carles Puigdemont szabadon bocsátását követeljék. A Katalónia függetlenségéért harcoló egykori elnököt egy német börtönben tartják fogva.

Azért tüntetünk, hogy egy újabb lépést tegyünk a demokrácia felé. Már kétszer is szavaztunk érte. És biztosak vagyunk abban, hogy Katalóniának függetlennek kell lennie – mondta egy katalán tüntető.

Puigdemont előbb a spanyol kormány engedélye nélkül rendezett függetlenségi népszavazást Katalóniában, még tavaly októberben, majd a madridi vezetés megtorlása elől Brüsszelbe menekült. Hónapokig tartó önkéntes száműzetése idején európai elfogatóparancsot adtak ki rá, és amikor március 25-én átlépte Németország határát, azonnal letartóztatták.

Hívei attól tartanak, hogy a németek kiadják őt Spanyolországnak és ottani börtönében nem lesz biztonságban. Az ellenzéki Baloldali Párt szerint a német kormánynak nem szabad kiadnia Puigdemont-t, mert egy ilyen lépésben a náci múlt köszönne vissza.

Botrányos, hogy mi, németek megcsinálnánk a piszkos munkát a spanyolok helyett. Ez nagyon dühít. Volt egy katalán vezető, akit 1940-ben letartóztatott a Gestapo. Deportálták, aztán megölték. Nem akarok párhuzamot vonni, de szerintem mindent meg kell tennünk, és különösen keményen kell azon dolgoznunk, hogy ne vetüljön ránk a német történelem ezen fejezetének árnyéka – nyilatkozta a Baloldali Párt politikusa, Diether Dehm.

A német hatóságok korábban jelezték: húsvét után dönthetnek a bukott katalán elnök sorsáról. Ha kiadják Spanyolországnak, és ott bűnösnek találják lázadásra való felbujtásban, akár 25 év börtönt is kaphat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!