2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Próbálják feltérképezni az embercsempész-hálózatokat

2015. augusztus 30., vasárnap 15:42, frissítve: hétfő 17:21

Bulgáriában a nemzetbiztonsági hivatal próbálja feltérképezni az embercsempész-hálózatokat. A miniszterelnök utasította őket azután, hogy a negyedik bolgár gyanúsítottat is őrizetbe vették a magyar rendőrök a Burgenlandban talált kamion miatt. Korábban az osztrák és német kormány is egységes embercsempészek elleni szabályozást ígért. Ferenc pápa a vasárnapi miséjén az egész emberiség elleni bűncselekménynek nevezte a menekülteket kizsigerelő embercsempészetet.

Embercsempészek furgonját vizsgálták át az osztrák rendőrök Alsó-Ausztriában. A járműben 26 menekültet zsúfoltak össze a román elkövetők. Péntek éjjel kapták el őket a rendőrök, a menekültek kórházban vannak. „Valamennyien rossz egészségi körülmények között vannak, három öt év alatti kisgyerek is utazott a csoporttal. A vöröskereszt segítségével gyógyulnak most” – mondta az alsó-ausztriai szóvivő, David Furtner.

A szomszédos Burgenlandban még a csütörtökön megtalált kisteherautót vizsgálják, amiben 71 holttest volt. Valószínűleg megpróbáltak kiszabadulni, amikor fogyni kezdett a levegő. A vizsgálatok szerint valószínűleg már kedden, Kecskemét és Budapest között meghalhattak. „Több mobiltelefont találtunk, és ez nagyon fontos, mert lehetséges, hogy ez alapján azonosítani tudjuk az embereket, illetve azt, hogy mi történt” – fogalmazott az osztrák szóvivő.


Az egységes európai fellépést egyre több politikus követeli. Vasárnap a bolgár miniszterelnök is közölte, hogy a nemzetbiztonsági hivatalt utasította az embercsempész-hálózatok feltérképezésére. „Együttműködünk az osztrák és magyar hatóságokkal, és már a nemzetbiztonsági hivatal is azon dolgozik, hogy az ilyen szörnyeteg bűnözőket elfogjuk. Hogy lehet képes valaki gyerekeket, nőket bezárni egy teherautóba, hogy megfulladjanak? Az ilyen embereket rács mögé kell zárni” – nyilatkozta a bolgár miniszterelnök, Bojko Boriszov.

Az embercsempészek áldozataiért imádkozott a Vatikánban Ferenc pápa is, az osztrák egyház vezetőjével közösen. Az Afrikából és a Közel-Keletről érkező menekültek legalább fele keresztény. „Az elmúlt napokban sajnálatosan sok menekült vesztette életét, értük imádkozunk” – kezdte a katolikus egyházfő, aki úgy fogalmazott: az embercsempészet az egész emberiséget sértő bűncselekmény, amit meg kell akadályozni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!