2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Pokoli toronytűz: az áldozatok rokonai beszélhettek elsőként

Hír TV

2018. május 21., hétfő 16:29, frissítve: hétfő 19:00

Az áldozatok rokonainak meghallgatásával folytatódott Angliában az a nyilvános vizsgálat, amelyet a tavaly júniusi toronyház-tűz miatt rendeltek el. A Grenfell-torony katasztrófájában 72 ember halt meg – a legutolsó áldozat idén januárban, a kórházban. Valamennyiük rokonai beszélhetnek a vizsgálóbizottság előtt, mely után a túlélők és szakértők következnek.

A londoni 24 emeletes Grenfell-toronyban 2017. június 14-én, nem sokkal hajnali 1 előtt keletkezett tűz, a negyedik emeleten egy zárlatos hűtő miatt. A lángok a rosszul megválasztott külső burkoló anyag és a gyenge minőségű szigetelés miatt gyorsan terjedtek. Több mint 100 mentőcsapat érkezett a helyszínre, de így se tudtak mindenkit kimenteni. Az épület 60 órán, két és fél napon keresztül égett. Végül 72 ember halt meg.

„A testvére 2017 június 14-én hajnali fél 2 körül beszélt utoljára Denisszel. Azt mondta, hogy tűz van a házban. A testvérében fel se merült, hogy akkor beszélnek utoljára. Mi a férjemmel hajnali fél 3-kor beszéltünk Denisszel, mondtuk, hogy úton vagyunk felé és segítünk. Mi se gondoltuk volna, hogy akkor beszélünk Denisszel utoljára” – fogalmazott az egyik áldozat rokona.

A tűzeset miatti vizsgálat hivatalosan tavaly szeptemberben indult, de helyi lakosok és hozzátartozók tiltakozása miatt kibővítették. A most kezdődött meghallgatásokon mind a 72 áldozat rokona elmondhatja a saját történetét.

Az első felszólaló a halva született gyereke képével nyitotta a beszédét. „Az ember akkor ismeri meg igazán, hogy miből van, amikor igazán nagy bajba kerül, és a feleségem bátorsága nélkül ma nem lennénk itt” – fogalmazott a férfi.

A tűz után több tüntetés volt Londonban, mert a lakosok attól tartottak, hogy a hivatalos vizsgálat szőnyeg alá söpri az ügyet. Az épület lakói ugyanis már a tűz előtt is többször panaszkodtak biztonsági hiányosságokra, de a városvezetés akkor nem foglalkozott velük.

Az eset után London 600 toronyházát átvizsgálták, elrendelték a gyenge minőségű szigetelő és burkolóanyagok cseréjét és a tűzjelző rendszerek vizsgálatát. A Grenfell-toronyház kiégett váza ma is áll, az üzemeltető szerint az év vége felé kezdik el bontani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!