2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Pokoli tűz: „kisgyerekeket láttam az ablaknál, ütötték, és sikoltoztak”

,

2017. június 14., szerda 18:37, frissítve: szerda 19:13

Legkevesebb tizenkét halálos áldozata van a nyugat-londoni éjszakai toronyháztűznek. A hatóságok szerint az áldozatok száma növekedni fog, sok lakót nem találnak. A tűz oka egyelőre nem ismert. A huszonnégy emeletes ház több mint negyven éve épült.

A tűzoltókat nem sokkal hajnali egy óra után riasztották, a lángok nagyon gyorsan továbbterjedtek az épületben. Az egyik túlélő épp lefeküdt, amikor füstszagra lett figyelmes, így a barátnőjét és a szomszéd kislányt is ki tudta menteni. Az emberek a sűrű füsttel teli folyosókon, és lépcsőkön keresztül hagyták el az épületet.

„A tízes skálán tizenegyesnek mondanám. Pokoli volt, olyan, mint egy film. Minden leröpült a lakásban, minden védőburkolat levált. Felnéztem, és kisgyerekeket láttam az ablaknál, ütötték, és sikoltoztak. Olyan volt, mint egy horrorfilm” – mesélte egy túlélő, Michael Paramasivan.

Szemtanúk szerint sokan az égő épületben rekedtek, volt, aki kiugrott, más a tizedik emeletről dobta ki a gyerekét, és a lenti segítők kapták el.

A lángokat kétszáz tűzoltó próbálta megfékezni. Még a környékbéli házakat is kiürítették, mert attól tartanak a hatóságok, hogy az épület összeomlik.

„Huszonkilenc éve vagyok a londoni tűzoltóságnál, de ilyet még nem láttam, pedig sok toronyháztűznél dolgoztam. Természetesen egy nagy vizsgálatnak kell kiderítenie, mi okozta, ebben a pillanatban nem szeretnénk találgatni, mi váltotta ki a tüzet, illetve a terjedését” – nyilatkozta a londoni tűzoltóság vezetője, Dany Cotton. Hozzátette: várhatóan még huszonnégy óráig a helyszínen dolgoznak a kollégái.

Az egyik tizenhetedik emeleten lakó pár szerint a hétvégén tűzoltók ellenőrizték az épületet.

„Alig egy éve, tavaly júliusban költöztünk ide. Ez volt a legnagyobb félelmem egy toronyházzal kapcsolatban. Szombaton kijöttek a tűzoltók, és elbeszélgettek az emberekkel” – mondta a túlélő.

Az épületet már korábban is tűzveszélyesnek tartották, négy éve majdnem kigyulladt.

„A lakók aggodalmukat fejezték ki a bojlerek elhelyezése, a menekülési útvonalak, a világítás miatt. Beszéltem a tanács vezetőivel, de elutasították a vizsgálatot, nem hitték el, hogy a lakók aggódnak. Kilencven százalékuk aláírta az ingatlankezelőnek szóló petíciót, és így is elutasították” – nyilatkozta a lakóközösség korábbi elnöke, David Collins.

London polgármestere sajtótájékoztatón együttérzéséről biztosította az hozzátartozóit és a károsultakat. Teljes körű vizsgálatot ígért. „Valódi aggodalmakat vet fel az, ami az éjjel történt. Fontos, hogy ezeket a kérdéseket megválaszoljuk, magam is válaszokat követelek” – jelentette ki Sadiq Khan.

A több mint százhúsz lakásos toronyházat 1974-ben húzták föl.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!