2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Paradicsomdobáló fesztivál Spanyolországban

,

2017. augusztus 30., szerda 15:51, frissítve: szerda 21:28

A barcelonai merénylet után fokozott biztonsági intézkedések mellett rendezték meg a hagyományos paradicsomdobáló fesztivált Spanyolországban. A 16 halálos áldozatot követelő terrortámadás után a szokottnál is több rendőr vigyázott a hagyományos ételcsatára.

160 tonna paradicsommal készültek az évenkénti paradicsomdobáló fesztiválra a Spanyolország keleti partján lévő Bunolban. Bár a település az év többi napján átlagos kisvárosnak számít, ilyenkor több mint huszonkétezer látogató érkezik a világ minden részéről, hogy részt vegyen a paradicsomcsatában. Az idén a felhőtlen hangulatot beárnyékolja az augusztus eleji barcelonai merénylet.

„Most mindenki csak a támadásokra tud gondolni. Ha csak egyvalaki elveszíti a fejét… A városközpontba általában nem tudnak behajtani a teherautók, de az ünnepség idején öt-hat is bejut, amelyek a paradicsomot szállítják. A célnak megfelelnek. De ezt a fesztivált át kell élni, mert nem lehet szavakkal leírni” – mondja egy helyi lakos Manuel Sierra.

Az országban érvényben lévő, magas szintű biztonsági készenlét miatt fokozott biztonsági intézkedéseket hoztak. A rendezvénynek helyet adó főutcán a szokottnál jóval erősebb volt a hatósági jelenlét.

„Kicsit ijesztő volt látni azt a sok biztonsági embert. Mindenhol ott vannak, nemcsak az első sorban. Biztos nem lesz semmi baj” – nyilatkozta egy ausztrál turista, Isabella Watkins.

A fesztivál helyi idő szerint hagyományosan délelőtt tizenegy órakor kezdődik, egy petárda hangjára. A jelre a következő egy óra során a paradicsommal megrakott hat teherautó végigvonul a főutcán, az egybegyűltek pedig kedvükre hajigálhatják egymást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!