2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 22:50

Oroszország kiutasított 23 brit diplomatát

Hír TV

2018. március 17., szombat 09:49, frissítve: szombat 12:30

Ezenkívül visszavonták a szentpétervári brit konzulátus megnyitásának engedélyét a Szkripal-ügyet kísérő diplomácia viszály miatt. A diplomáciai válság azután alakult ki a két ország között, hogy Nagy-Britanniában megmérgeztek egy kettős ügynököt és a lányát.

A brit nagykövet érkezett a Moszkvai külügyminisztériumba. A diplomatát azután kérették be, hogy közöljék vele Oroszország válaszát arra, hogy a brit vezetés 23 orosz diplomatát utasított ki a volt brit-orosz kettős ügynök Szergej Szkripal és lánya megmérgezése miatt.

– A Brit Nagykövetség 23 diplomáciai képviselőjét Moszkva „nem kívánatos személynek” nyilvánította, és egy héten belül kiutasítja. A két ország közötti konzulátusi intézmények közötti egyenlőtlenség miatt visszavonjuk a szentpétervári brit konzulátus engedélyét – mondta Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Az orosz külügyi szóvivő azt is közölte a diplomatával, hogy leállítják a kulturális és oktatási ügyekkel foglakozó British Council tevékenységét is.

– Ez a válság az Egyesült Királyság elleni szörnyű támadás eredménye, az Oroszországban kifejlesztett vegyi fegyverrel végrehajtott gyilkossági kísérlet két személlyel szemben. A szert nem jelentették a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnél, pedig Oroszországnak ez kötelessége lenne a vonatkozó konvenciók alapján – fogalmazott Laurie Bristow moszkvai brit nagykövet.

A londoni vezetés szerint egyértelmű, hogy Moszkva áll a mérgezés mögött. Boris Johnson külügyminiszter egyenesen Vlagyimir Putyint vádolta meg a támadással. A vádat visszautasította az orosz elnöki szóvivő, sokkolónak és megbocsáthatatlannak nevezte azt.

Közben az orosz hágai nagykövet cáfolta, hogy létezne a Novicsok nevű idegméreg, országa Moszkva 1992-ben befejezett minden katonai célú vegyi tevékenységet, 2017-re teljes vegyifegyver-készletét megsemmisítette.

A gyilkossági kísérlettel kapcsolatban az orosz hatóságok is megkezdték a nyomozást. Pontosabban csak Júlia Szkripál elleni gyilkossági kísérlet vizsgálatát, mert ő orosz állampolgár.

A Scotland Yard pénteken jelentette be, hogy gyilkosságként kezelik egy volt orosz üzletember, a londoni otthonában holtan talált Nyikolaj Gluskov halálát. De egyelőre nem hozták összefüggésbe a két bűntényt. A 68 évesen meghalt férfi esetében nem utal semmi mérgezésre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!