2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Orosz szálak – egyre komolyabb a helyzet Amerikában

2017. augusztus 4., péntek 09:00, frissítve: péntek 10:36

Nagyesküdtszék felállítását kezdeményezte az amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozást vizsgáló amerikai különleges ügyész. Bejelentése arra utalhat, hogy a bizonyítékok alapján büntetőeljárás is indulhat az ügyben. Eközben a The Wasington Post Donald Trump egy újabb kellemetlen telefonbeszélgetését publikálta, amelyben arra kéri a mexikói elnököt, hogy ne beszéljen a mexikói biztonsági falról, Trump eddig be nem váltott kampányígéretéről.

A szokásos győzelmi mámor volt Donald Trump országjárásának csütörtöki állomásán, Nyugat-Virginiában. Az elnök kommunikációja szerint a kormányzás soha nem látott sikereket ér el rekordidőn belül. Az elemzők azonban a gyors kormányzati személycserék, az álláspontok túl gyakori változásai miatt válságot érzékelnek a Fehér Házban.

„Az orosz beavatkozás egy teljes kitaláció. Az csak egy rossz kifogás a Demokrata Párt történelmi választási bukására” – jelentette ki az elnök, aki politikai boszorkányüldözésnek nevezi a vizsgálatokat: az FBI és a kongresszusi bizottság mellett egy különleges ügyész is nyomoz azután, hogy vajon történt-e és hogyan orosz beavatkozás az elnökválasztásba Trump javára.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy Robert Mueller nagyesküdtszék felállítását kezdeményezte, ami arra utal, hogy komoly bizonyítékai lehetnek, és esélyét látja annak, hogy büntetőeljárást indítanak az ügyben. Hírek szerint az ügyész Trump belső körének kapcsolatait és korábbi orosz gazdasági érdekeltségeit vizsgálja.

Nem áll jól Trump szénája a beígért mexikói fal ügyében sem. Trump azt ígérte, hogy a mexikóiak pénzén építi fel. Nemhogy nem épült még fel, de a The Washington Post egy kellemetlen januári telefonbeszélgetés leiratát publikálta. Trump a mexikói elnöktől azt kéri, hogy ne feszegesse a kérdést, mert rosszul jönnek ki belőle politikailag.

„Trump soha sem tudott gőg és durvaság nélkül erről beszélni. Ez volt Pena elnök tesztje, de úgy tűnik, nem tudott ellenállni, nem tudott úgy reagálni erre, hogy megálljt parancsoljon Trump arcátlanságának” – jelentette ki Miguel Barbosa, a Mexikói Demokratikus Forradalom Pártjának szenátora.

Az amerikai elnök szerint miután ellenfelei a választáson nem tudták őt legyőzni, ilyen támadásokkal akarják hitelét aláásni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!