2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Orosz fegyverrel lőhették ki a maláj gépet

Hír TV

2018. május 24., csütörtök 12:37, frissítve: csütörtök 19:03

Fegyverzeti szakértők szerint orosz fegyverrel lőtték le a 2014. július 17-én az orosz–ukrán határnál lezuhant malajziai utasszállító gépet. Ukrán területen tartózkodó orosz katonai egységek által használt BUK típusú rakétarendszerrel lőtték le a gépet – ezt állapította meg a nemzetközi vizsgálat, amelynek jelentését ma hozták nyilvánosságra. Az orosz védelmi tárca tagad, azt állítják, hogy a Föderáció fegyveres erőinek egyetlen légvédelmi rakétarendszere sem haladt át soha az orosz-ukrán határon.

A nemzetközi vizsgálat megerősítette a 3 évvel ezelőtti holland szakértői megállapításokat. Orosz rakéta lőtte le a malajziai utasszállító gépet Kelet-Ukrajnában 2014 nyarán. A rakéta típusát a roncsok analizálásából meg tudták fejteni.

„Hölgyeim és uraim, ma a vizsgálóbizottság megállapította, hogy egy orosz BUK TELAR rakétarendszer lőtte le a légitársaság MH17 járatát. A rakéta az orosz hadsereg 53. légvédelmi dandárjától származik” – mondta Fred Westerbeke, holland ügyész.

Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gép a donyecki területen zuhant le. A légi katasztrófában a fedélzeten tartózkodó 283 utas és 15 főnyi személyzet mind életét vesztette. A területen, amely fölött a tragédia bekövetkezett, akkor folyamatos harcok zajlottak az ukrán erők és a szeparatista orosz felkelők között.

A 2015-ös holland vizsgálat azt állapította meg, hogy vélhetően egy rakéta becsapódása már a levegőben darabokra szakíthatta a repülőgép, így nem baleset történt.

„Eddig az orosz hatóságok nem adtak hivatalos választ a kérdéseinkre, miszerint a rakétarendszert, illetve az 53. légvédelmi dandár egységei kelet-ukrajnai területen tartózkodtak volna, és hogy közük volt-e a katasztrófához” – tette hozzá a holland ügyész.

Oroszország a kezdetektől tagadta, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez. Az 53. dandárnak a nyugat-oroszországi Kurszkban van az állomáshelye. Moszkva folyamatosan tagadja azt is, hogy katonai alakulatai ukrán területen harcolnának.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!