2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Címlapon hozza Orbán látogatását a sajtó

Hír TV

2018. július 19., csütörtök 08:58, frissítve: csütörtök 10:29

Címlapon foglalkozott az izraeli sajtó Orbán Viktor jeruzsálemi látogatásával. A miniszterelnök tegnap délután érkezett két napos látogatásra a zsidó államba.

A Haaretz című baloldali-liberális újság felemlegette, hogy a kormányfő néhány éve a XX. század kivételes államférfiúi közé sorolta Horthy Miklóst. Az izraeli sajtó nem feledkezett meg a Soros György elleni kampányról sem, amelyet antiszemitának minősítettek. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a hírek szerint igyekszik meggyőzni Orbán Viktort arról, hogy Magyarország kövesse az Egyesült Államok példáját, és költöztesse Jeruzsálembe nagykövetségét, ami kiváltaná a palesztinok tiltakozását. A magyar kormányfő két napos látogatása alatt palesztin vezetőkkel egyébként nem találkozik.

Az Izraellel való gazdasági együttműködés a jövőben az ország energiabiztonsága miatt is egyre fontosabb lehet - ezt Szijjártó Péter mondta Jeruzsálemben. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a két ország közti gazdasági kapcsolat szoros: a közel-keleti ország 200 vállalata, jelenleg 5000 embert foglalkoztat Magyarországon. A tárcavezető kiemelte: a kormány folytatja azt a tavaly megkezdett innovációs együttműködést, amelynek részeként egy 2 millió eurós alapot hoztak létre közös projektek támogatására, a keretet idén az ötszörösére emelnék.

„A közép-európai energiaellátás szempontjából új tényként és új realitásként fog megjelenni az izraeli partok mentén felfedezett 800 milliárd m3-nyi gázvagyont tartalmazó offshore gázmező, amelyből az energiahordozó szállításának az egyik útvonala az közép-Európába fog vezetni. Így kb. 2024/25-től realitásként tudunk számolni az energiabiztonságunk szempontjából az izraeli gázzal is” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Közben hivatalosan is zsidó nemzetállammá nyilvánította Izraelt az ország parlamentje. A „nemzetállami törvénynek” nevezett jogszabály kimondja, hogy az ország egy és oszthatatlan fővárosa Jeruzsálem, az ország egyetlen hivatalos nyelve pedig az ivrit. A korábban szintén hivatalosnak számító arab csak „kiemelt” státuszt kapott. A törvény elfogadását az izraeli miniszterelnök a zsidó állam történetének egyik legmeghatározóbb pillanataként értékelte. A döntés ellen az arab vezetők tiltakoztak, és rasszistának nevezték. Izraelben a 9 milliós lakosság egyötöde arab nemzetiségű.

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!