2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Orbán megerősítette, ahogy megalakul az új kormány, benyújtják a Stop Sorost

Hír TV

2018. május 14., hétfő 22:00

Az új kormány megalakulása után azonnal benyújtják a bevándorlás-ellenes törvénycsomagot - erősítette meg Orbán Viktor. A kormányfő erről Varsóban, első hivatalos miniszterelnöki látogatásán nyilatkozott. A törvénycsomag elfogadásával a Belügyminisztérium felhatalmazást kap a civilek titkosszolgálati ellenőrzésére. A két ország miniszterelnöke elmondta: a magyar és a lengyel álláspont az új uniós költségvetés és a migráció kérdésében is azonos.

Állami tiszteletadással köszöntötték Varsóban a magyar miniszterelnököt. Minden megválasztása után ide vezetett első hivatalos látogatása. Most ez kiállás is Lengyelország mellett, hiszen az Európai Bizottság megindította a 7-es cikkely szerinti eljárást a lengyelek ellen. A magyar vétó azonban a lengyelek megbüntetését megakadályozhatja.

A Bizottság nemcsak a lengyel, de a magyar kormányt is bírálja a demokratikus intézményrendszer lebontása miatt, ezért a jövőben a jogállami elvek betartásához kötnék az uniós támogatások kifizetését. A lengyel-magyar érdekszövetséget ez is szorosabbra fűzi.

„A felzárkóztatási alapok megváltoztatása a brexit után, a befizetések, a célok és különösen a kohéziós politika és a közös agrárpolitika terén a két ország álláspontja azonos” – jelentette ki Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök.

Orbán Viktor megismételte: az uniós kifizetéseknek nemcsak az újabb tagországok a haszonélvezői, hanem a régiek is, hiszen a Magyarországnak juttatott pénzek stabil piacot és egyben profitot is jelentenek a nyugat számára.

„Az első, hogy a gazdáink érdekeit meg akarjuk védeni, tehát nem tartjuk helyesnek, ha a mezőgazdasági költségvetés csökken. És abban az elvben is egyetértettünk, hogy nem kifogásoljuk, ha új pénzügyi alapok jönnek létre, mert új feladatok mindig jelentkeznek. De új pénzügyi alapok létrehozása nem lehet érv arra, hogy a régi, jól működő alapokat meg lecsökkentsük. Tehát azokat meg kell védeni” – így Orbán. 

A varsói találkozón szó esett a migrációs válságról is, ebben is megegyezik a két kormány álláspontja: a menekültek elosztásáról szóló uniós kvótarendszert egyikük sem tartja elfogadhatónak. Orbán Viktor szerint mindezekkel a kérdésekkel meg kellene várni a jövő évi uniós választás eredményeként felálló új Európai Parlamentet, amelynek összetételéről már a migrációs válság ismeretében dönthetnek az európai polgárok.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!