2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Orbán már néppárti védelemre se számíthat

Hír TV

2018. június 26., kedd 08:13, frissítve: kedd 10:42

Hosszadalmas jogi folyamat kezdődik Magyarország ellen, miután az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága elfogadta a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását. Ázsiából nézve pedig érthetetlen, hogy a magyar kormány nacionalista szavazatokért cserébe miért akarja elüldözni Budapestről a legmagasabban jegyzett magyarországi egyetemet. Külföldi lapszemle.

Lengyelország után Magyarországgal szemben is megindult a 7-es cikkely szerinti eljárás, miután az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága is támogatta azt. A Guardian összefoglalója szerint hosszadalmas jogi eljárás kezdődik, Orbán pedig már néppárti védelemre se számíthat. Erre utal, hogy az Európai Néppárton belül nem volt szavazási rend, és a kormányt elítélők között is voltak néppártiak.

Kívülről nézve érthetetlen, hogy miért akarja elüldözni a magyar kormány Európa egyik legmagasabban jegyzett és leggazdagabb felsőoktatási intézményét, a CEU-t – írja a Channel News Asia. Megemlítik, hogy annak idején Orbán Viktor is Soros György pénzén tanult, de mostanra szembe fordult a milliárdossal, mert a populista nacionalizmus politikai hasznot hoz. A szélsőséges szavazatokért cserébe a kormánynak megéri beáldozni egy nemzetközileg elismert egyetemet.

Jelzésértékű, hogy a német kancellár csak július 5-én fogadja először Orbán Viktort a magyar miniszterelnök harmadik újraválasztását követően, írja a Tagesspiegel, de megjegyzik, hogy Merkel is nehéz helyzetben van. A migrációs küzdelemben szüksége van a magyar támogatásra, ugyanakkor saját pártján belül is egyre többen kritizálják nyíltan a magyar kormány demokráciaellenes intézkedéseit és az idegengyűlölő kormányzati propagandát. A cikk végén megjegyzik, Orbán valószínűleg örülne a német kormánykoalíció szakadásának és a bajor CSU megerősödésének.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!