2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

„Orbán környezete is lővonalba került”

2016. május 4., szerda 07:24, frissítve: szerda 08:30

Olyan ez a botrány, mint ahogy az a nagykönyvben meg van írva: pénzről és halomról szól – véli a Magyar Nemzeti Bank körül zajló eseményekről az egyik német napilap. Külpolitikai lapszemle.

Fejenként negyedmillió euróba, vagyis 75 millió forintba kerülhet egy menekült elutasítása – írja a The Financial Times brüsszeli forrásokra hivatkozva. A gazdasági napilap szerint az Európai Bizottság a menekültekről szóló dublini szerződést alakítaná át, és ebbe ezt a pénzügyi megszorítást is belefoglalná. Ha ez valóban így lesz, Magyarországnak 500 millió eurójába kerülne, hogy ne kelljen befogadnia a számára kijelölt kontingenst. A hír Brüsszelben azután szivárgott ki, hogy a Kúria engedélyezte a menekültkvótáról szóló népszavazás megtartását.Az unió célja Görögország tehermentesítése, ott ugyanis több mint ötvenezer menekült torlódott fel.

Orbán Viktor miniszterelnök környezete is lővonalba került – írja elemzésben a Süddeutsche Zeitung. A müncheni liberális napilap szerint „nagyon klasszikus módon pénzről és befolyásról van szó” a legújabb botrányban, amely olyan, mint az a nagykönyvben meg van írva. A cikk kifejti, hogy Magyarország az utóbbi időszakban kikerült az európai nyilvánosság figyelmének középpontjából, most viszont Orbán Viktornak olyan belpolitikai botránnyal kell megküzdenie, amely saját embereit is arra készteti, hogy „a barikádokra vonuljanak”. A Süddeutsche Zeitung megjegyezte, hogy ez egy olyan ügy, amely Áder János köztársasági elnököt annyira irritálta, hogy hű fideszes mivolta ellenére sem akart részt venni benne.

A bécsi magyar nagykövet lengyel kollégájával a Der Standard című liberális osztrák lapban vette védelmébe a magyar kormány politikáját. A két nagykövet kiemelte, hogy Magyarország és Lengyelország kétségtelenül nagyban profitált az EU-tagságból, de a tagság „nem egyirányú utca”, és a 2004-es uniós bővítés révén a régi tagállamok, köztük Ausztria is gazdagodott gazdaságilag és kulturálisan.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!