2024. 05. 14. Kedd Bonifác napja
Jelenleg a TV-ben:

Svábkeringő

Következik:

Vezércikk 04:00

Obama szerint Netanjáhúval nem fog menni

2015. március 22., vasárnap 08:03, frissítve: vasárnap 13:38

Új lehetőségeket keres a washingtoni vezetés a közel-keleti kérdés megoldására. Barack Obama egy amerikai internetes magazinnak adott nyilatkozatában arról beszélt: az újraválasztott izraeli kormányfővel nehéz lesz utat találni a kétállamos megoldáshoz. Benjámin Netanjáhú a kampányhajrában azt mondta, hogy amíg ő a miniszterelnök, addig nem lesz palesztin állam.

Ha ő marad az izraeli miniszterelnök, nem lesz palesztin állam – ezt közvetlenül a keddi parlamenti választás előtt nyilatkozata Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök. Ezzel szembement nemcsak az Egyesült Államok, hanem az egész nemzetközi közösség hivatalos közel-keleti politikájával is. A palesztinok szerint a negyedik kormányfői ciklusát kezdő Likud párti politikusnak ehhez nincs joga.

– Nem vonjuk vissza eddigi álláspontunkat, továbbra is nemzetközi legitimációt követelünk, és jogunk van bárhová elmenni a világon, hogy biztosítsuk ennek a célnak a megvalósítását – nyilatkozta Mahmúd Abbász palesztin elnök.

Washington továbbra is független Izraelben és Palesztinában gondolkodik. Ezt már az amerikai elnök mondta a Huffington Post című amerikai online magazinnak, aki erről telefonon is beszélt az izraeli kormányfővel.

– Jeleztem neki, hogy mi továbbra is úgy véljük, hosszú távon a két állami megoldás biztosítja Izrael biztonságát, ha továbbra is zsidó és demokratikus állam akar maradni. Jeleztem neki, hogy a választások előtti kijelentése után nehéz lesz megtalálni az útját annak, hogy az emberek komolyan elhiggyék, lehetséges a tárgyalás – mondta az amerikai elnök.

A demokrata párti politikus hozzátette: kormányának fel kell mérnie, milyen eszközökkel kerülhető el a káosz a térségben. Az Egyesült Államok és Izrael viszonya az elmúlt időszakban soha nem látott mélypontra került. Netanjáhú eddig példátlan módon Washingtonban kampányolt az iráni atomprogramról szóló egyeztetések ellen, amivel az ország vezetését és a protokollt is megsértette. A Fehér Ház Netanjáhú újraválasztása után pedig azt közölte: újraértékelik viszonyukat Izraellel.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!