2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nyíltan transznemű politikus győzte le Trump emberét

Hír TV

2017. november 8., szerda 12:36, frissítve: szerda 13:05

Demokrata párti győzelmek születtek az Egyesült Államokban – két helyen republikánus kormányzót múltak felül, Bostonban és New Yorkban pedig újraválasztották a demokrata városvezetőket. Elemzők szerint a demokrata sikerek Trump elnök eddigi tevékenységének megítélését tükrözik. Virginiában mandátumot szerzett a helyi törvényhozásban az első „nyíltan transgender” politikus.

A Republikánus Párt elnökjelöltjének sikere óta a jobboldali párt most szenvedte el első jelentős választási vereségeit. Négy demokrata párti győzelem is született, két kormányzóválasztáson és két polgármester-választáson.

New Jersey-ben egy 60 éves milliomos bankár, volt németországi nagykövet, Phil Murphy az eddigi republikánus kormányzóhelyettest múlta felül.

Virginában pedig, ahol a kampány fő témái között a korrupció, az egészségbiztosítás problémái, az illegális bevándorlás szerepelt. Ez utóbbi témában a győztes változtatva korábbi álláspontján most már elutasítja, hogy állama illegális bevándorlóknak nyújtson menedéket. Emiatt tüntetők jelentek meg a győzelmi beszéde alatt, majd emiatt egy ügynök vezette le az színpadról.

„Virginia azt üzente nekünk, vessünk véget a megosztottságnak, hogy nem bocsátjuk meg a gyűlöletet és az elvakultságot, és vessünk véget annak a politikának, amely szétszakította ezt az országot” – üzente ellenfelének Ralph Northam, aki félelemkeltő üzenetekkel próbált szavazókat szerezni. A vesztes republikánus jelölt mellett nem kampányolt az amerikai elnök. Veresége után Trump Twitter-üzenetében csak annyit írt, Ed Gillespie keményen dolgozott, de nem tette teljesen magáévá a politikáját. Annak ellenére, hogy a demokraták négyből négy képviselői helyet szereztek a „gazdaság számai” alapján a jövőben újabb győzelmekre számít.

Virginia azonban más miatt is különlegesnek számít. Az állam képviselőházába megválasztották az első, vállaltan transzgender amerikai politikust.

Ráadásul a szintén demokrata Danica Roem egy tizenháromszor is újraválasztott veterán republikánus képviselőt vert meg.

 „Mindenkinek, akit kipécéztek, akit valaha is megbélyegeztek, akit gyerekként a sarokba állítottak, akinek valakinek a kiállására volt szüksége, amikor nem tudta hallatni a hangját, mert senki nem állt mellé, ez a győzelem nektek szól!” – mondta Danica Roem.

Sikerét több melegjogi szervezet is ünnepelte.

Újraválasztották New Yorkban Bill de Blasio demokrata párti polgármestert, erre az amerikai nagyvárosban több mint harminc éve nem volt példa.

„Ez volt az üzenetünk. Nem tagadhatja meg a New York-i értékeket és győzhet, elnök úr. Ha a szülővárosa értékei ellen fordul, a szülővárosa visszavág!” – nyilatkozta Bill de Blasio.

Bostonban is szintén demokrata párti polgármester, Marty Walsh kapott bizalmat egy újabb ciklusra. Az eredményeket látva sok elemző úgy véli, a választók egyúttal a Trump-kormány eddig politikájáról is véleményt mondtak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!