2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nyíltan ateista és erőszakos volt a texasi ámokfutó

Hír TV

2017. november 7., kedd 08:45, frissítve: kedd 09:02

A férfi az amerikai légierő felfüggesztett tisztje volt – korábban megverte volt élettársát és közös gyermeküket.

Nyíltan ateista és erőszakos volt a texasi ámokfutó, aki szándékosan választott egy baptista templomot a mészárlásra vasárnap. A géppisztolyt, amivel 26 embert megölt, ugyanennyit pedig megsebesített, illegálisan vette.

A szövetségi nyomozóiroda technikusai szisztematikusan kutatták át a templom környékét újabb nyomokat keresve. Közben megszólalt a tettest megállító duó másik tagja. A korábbi fegyveroktatónak lánya szólt, hogy lövöldözést hallott a szomszédos templom környékéről. A férfi ekkor vette elő puskáját, töltötte meg és szaladt ki a ház elé.

„Én nem vagyok hős. Úgy vélem, hogy Isten vigyázott rám, ő adta nekem azokat a képességeket, amivel megtettem, amit kellett, és csak azt bánom, hogy nem értem oda gyorsabban, de nem tudtam, hogy mi történik” – mondta Stephen Willeford.

Miután a férfi rálőtt a tettesre és az az autója felé rohant, Stephen megállított egy pickupot, ami egy benzinkútról hajtott ki. Ezt vezette Johnnie Langendorff. A férfi üldözőbe vette a sebesült tettest.

„Beértük az autót, és tartottuk is a távolságot egy ideig, aztán elkezdett lassulni. Azt vártuk, hogy megálljon. Amikor lelassult, elvitt egy közlekedési táblát. Újra felgyorsult, de elveszítette az uralmat az autó felett, nekiment a korlátnak és felborult” – fogalmazott Langendorff.

Közben egyre több részlet derül ki a tettesről. Az Egyesült Államok légiereje elismerte, hogy elmulasztotta értesíteni a rendészeti hatóságokat a tettes bűnlajstromáról, így vásárolhatott Devin Kelley legálisan fegyvert. A férfit öt évvel ezelőtt egyszer már elítélték, mert megverte akkori élettársát és közös gyermeküket.

„Tudom, hogy sok kérdés merül fel, hogy a bűnügyi háttérellenőrzés után mégis hogyan jutott fegyverhez. Elmondhatom, hogy a négy vásárlás során, amit a férfi megejtett, a rendszer elvégezte a kívánt ellenőrzést, és nem talált olyan gátló információt, ami megakadályozhatta volna a fegyvervásárlást” – nyilatkozta Christopher Combs FBI-ügynök.

A szenátusban is téma volt a 26 halálos áldozattal és több mint 20 sebesülttel járó tragédia. A demokrata szenátorok a fegyvertörvény szigorítását tartják a helyes megoldásnak.

„Be kell tiltanunk a támadófegyvereket és a rugós válltámaszt. Azok az emberek mondják azt, hogy még várjunk, akik nem akarnak őszinte párbeszédet folytatni. Meddig várjunk? Mert mi csak várunk és várunk, közben pedig azt lájuk, hogy a gonosz felemeli ronda fejét újra és újra. Aztán megint azt mondják, hogy várjunk” – mondta Kirsten Gillibrand demokrata szenátor.

Ted Cruz floridai szenátor szerint csínján kell bánni a fegyvertörvény szigorításával, ugyanis pont annak köszönhető, hogy a tettes ártalmatlanná lett téve, hogy a polgároknál fegyver volt.

„Azt mondhatom, hogy egy magánember, aki a saját puskáját használta, mentett életeket Texasban. Az elkövető beteg volt, zavaros gyilkos és gonosz. Támogatom az emberek jogát az önvédelemhez. Alapvető jog az, hogy egy texasi megvédhesse magát és családját” – reagált Ted Cruz republikánus szenátor.

Sutherland Springsben a korábbi napokhoz hűen hétfőn is gyertyás megemlékezést tartottak az áldozatok és a sérültek üdvéért.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!