2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Küldetés 11:00

New Yorkban tűnt fel Kim Dzsong Un legfőbb bizalmasa

Hír TV

2018. május 31., csütörtök 07:38, frissítve: csütörtök 11:46

Nagy erőkkel készítik elő a június 12-i szingapúri csúcstalálkozót a színfalak mögött az amerikai és észak-koreai diplomaták. Kim Dzsong Un legfőbb politikai bizalmasát szerda este New Yorkban munkavacsorán fogadta az amerikai külügyminiszter. Eközben az orosz külügy vezetője Phenjanban tárgyalt, és óvatosságra intette Észak-Koreát az amerikai közeledésben.

Az amerikai külügyminiszter Twitter-bejegyzéséből két dolog derült ki a miniszteri szintű amerikai–észak-koreai találkozóról: a felek sajtos-kukoricás steaket vacsoráztak, illetve, hogy Amerika teljes, hiteles és visszafordíthatatlan atomleszerelést követel Phenjantól.

Kim Jong Csol személyében 18 év óta először jár az Egyesült Államokban magas rangú észak-koreai tisztségviselő, ő Kim Dzsong Un feltétlen bizalmát élvező követ. A munkavacsora ezért az eddigi legközvetlenebb és legbizalmasabb diplomáciai érintkezés a két szembenálló ország között.

„Szerintem most járatják csúcsra a találkozó előtt tárgyalási taktikákat. A felek tapogatóznak, meg akarják ismerni a másik álláspontjait, meg akarnak bizonyosodni a szándékok komolyságáról. A jelek szerint ez működik, a felek érdekeltek a találkozóban” – mondja Shawn Ho nemzetközi kapcsolatok szakértője.

Donald Trump egy hete lemondta a június 12-i csúcstalálkozót, az ellenséges észak-koreai üzenetekre hivatkozva. Azóta azonban felgyorsultak a kölcsönös bizalomerősítő lépések. Az amerikai álláspont mindig is az volt, amelyet Mike Pompeo posztolt szerda este: Észak-Koreának fel kell adni atomfegyvereit, akkor feloldják a nemzetközi szankciókat és jöhet a gazdasági segély. A kommunista rezsim azonban nem akar teljesen lemondani elrettentő fegyverarzenáljáról, mert fél, hogy az a rendszer összeomlásához vezethet.

Vasárnap óta napi szinten megy az egyeztetés a két ország közötti panmindzsoni határon az észak-koreai külügyminiszter-helyettes és vezető amerikai diplomaták között, Szingapúrban pedig a Fehér Ház tisztségviselői találkoznak majd Kim Dzsong Un kabinetfőnökével.

Az oroszok óva intenek

A közeledést eddig is gyanakvással figyelte Kína és Oroszország, mindkettő regionális befolyását félti az esetleges amerikai diplomácia áttöréstől. Nem véletlen, hogy Szergej Lavrov csütörtökön Pjenjanban termett, hogy tájékozódjon. 

„Szeretnénk kifejezni az észak-koreai óvatossággal kapcsolatos megértésünket. Egy megállapodás előkészítéséhez nagy körültekintésre van szükség, az amerikai–koreai viszonyrendszer normalizálásában el kell kerülni annak csábítását, hogy egy lépésben minden megoldható” – nyilatkozta az orosz külügyminiszter.

Lavrov emlékeztette észak-koreai kollégáját, hogy Amerika kötött már atomegyezséget más állammal, például Iránnal, de végül kilép belőle. Az orosz külügyminiszter egyébként szerdán telefonon beszélt Mike Pompeóval is, amerikai kollégája pedig megerősítette, hogy Donald Trump továbbra is a csúcstalálkozó megtartásában érdekelt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!