2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

New York kegyeiért vetekednek az elnökjelölt-aspiránsok

2016. április 10., vasárnap 10:06, frissítve: vasárnap 10:32

New York államban kampányolnak a demokrata és republikánus elnökjelölt-aspiránsok. A legutóbbi jelölőgyűlések győztese a demokrata Bernie Sanders és a republikánus Ted Cruz. A 20 milliós keleti parti államban azonban Hillary Clinton és Donald Trump esélyei a jobbak.

Bernie Sanders vermonti szenátor több mint 10 százalékkal kapott több voksot riválisánál, Hillary Clintonnál Wyoming államban. Wyoming súlya ugyan csekély az elnökjelölt-állító konvención, a wyomingi győzelem azonban több szimbolikus diadalnál a vermonti szenátor számára.

„Nem vitás, hogy a lendület a mi oldalunkon van. Államról államra magasabb a részvétel, különösen a fiatal szavazók soraiban. Ezzel is cáfolva azt a mítoszt, hogy a fiatalok apatikusak, és nem érdekli őket a politika” – közölte Sanders, aki a legutóbbi kilenc előválasztásból nyolcat megnyert. A 75 éves politikus szerint ez a lendület akár a következő nagy erőpróbán is kitarthat.

Tudja ezt Hillary Clinton is, aki mindent bevet az április 19-i New York-i siker érdekében. Az egykori first lady leginkább az etnikai kisebbségek soraiban számíthat támogatókra. „Jó úton vagyunk a jelöltség megszerzéséhez, de itt, New Yorkban nagy győzelemre van szükség, hiszen minél előbb leszek jelölt, annál hamarább egyesíthetem a republikánusok ellenében a Demokrata Pártot” – közölte brooklyni kampányrendezvényén a volt külügyminiszter.

A republikánusok is április 19-én szavaznak majd New York államban. Bár Donald Trump – akárcsak Clinton – az utóbbi hetekben több vereséget is elszenvedett, még mindig vezet, és számára New York hazai pálya. A milliárdos üzletember gyűlésein rendszeresen arra emlékezteti híveit, hogy Ted Cruz egy korábbi televíziós vitában flegmán és lekicsinylően szólt New Yorkról.

Ted Cruz a Republikánus Zsidó Koalíció Las Vegas-i ülésén Trump azon kijelentését idézte fel, miszerint elnökként semleges maradna az izraeli–palesztin konfliktusban. Cruz vele szemben a zsidó állam feltétlen támogatását ígérte, beleértve az iráni atomalku elutasítását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!