2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Az olasz futball magyar mesterei

Következik:

Híradó 12:00

Netanjáhú-vizit: „az arrogancia nem illik Izraelhez”

2015. március 2., hétfő 12:13, frissítve: szerda 11:52

Megérkezett Washingtonba az izraeli elnök, aki az amerikai kongresszus előtt tart majd beszédet. Benjámin Netanjáhú arra próbálja rávenni az amerikai honatyákat, hogy akadályozzák meg a megállapodást Iránnal. Mintegy harminc demokrata képviselő bojkottálja a beszédet, Netanjáhút pedig nem fogadja majd az amerikai elnök sem.

Benjámin Netanjáhú azért érkezett az amerikai fővárosba, hogy beszédet tartson az amerikai kongresszusban – mindössze két héttel az izraeli választások előtt. Arra próbálja rábírni az amerikai honatyákat, hogy akadályozzák meg a megállapodást Irán és a nagyhatalmak között az atomprogramról, szerinte ugyanis az veszélyeztetné Izrael biztonságát.

A Netanjáhú-vizit belpolitikai vihart kavar az Egyesült Államokban: a vezetőt ugyanis a Fehér Ház és a demokrata párt megkérdezése nélkül hívták meg a republikánusok. „Kíváncsi vagyok arra, hogy a Fehér Ház miért érzi fenyegetésnek a látogatást. A kongresszus szeretné támogatni Izraelt, és szeretné hallani, milyen mondanivalója van bizalmas szövetségesének” – mondja John Boehner, az amerikai képviselőház elnöke.

A Fehér Ház szerint az izraeli kormányfő pont akkor tartja beszédél, amikor végre megállapodással kecsegtetnek az Irán és a nagyhatalmak közötti tárgyalások. Netanjáhú néhány évvel ezelőtt Irán megtámadására próbálta rávenni Washingtont, most pedig a megállapodás ellen és a szankciók szigorítása mellett érvel majd.

Az izraeli miniszterelnököt az amerikai elnök, az alelnök és a külügyminiszter sem fogadja, harminc demokrata képviselő pedig bojkottálhatja beszédét. Egy kaliforniai demokrata szenátor szerint Netanjáhú nem beszélhet minden zsidó nevében, mint ahogy azt hangoztatja. „Szerintem ez egy eléggé arrogáns nyilatkozat. Úgy gondolom, hogy a zsidó közösség olyan, mint minden más közösség, különböző álláspontokkal. Szerintem az arrogancia nem illik Izraelhez” – nyilatkozta Dianne Feinstein demokrata szenátor.

Netanjáhúról a múlt héten nyilvánosságra került titkos dokumentumokból kiderült, hogy 2012 szeptemberében félretájékoztatta a világot az ENSZ közgyűlése előtt. Akkor azt mondta: Irán egy éven belül atombombára tehet szert. Az izraeli titkosszolgálat viszont már akkor tudta, hogy ez nem igaz, a perzsa állam pedig azóta sem gyártott atomfegyvert.

Most Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel folytatjuk, a téma továbbra is Benjámin Netanjáhú Washingtoni látogatása.

Példátlan az amerikai történelemben

A Hír TV által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint is a látogatás legfőbb apropója az izraeli választások, amely következtében jelenleg nagyon kiélezett a helyzet a zsidó államban, Netanjáhú bármi áron hatalmon akar maradni. Az, hogy az adminisztráció nem fogadja az USA-ban, ilyenre még az amerikai történelemben nem volt példa, mert ezzel véget ér az a kétpárti konszenzus, amivel Izraelt létrejöttétől kezdve támogatták, jegyezte meg Nógrádi György.

A Netanjáhú-beszéd a Fehér Házra nem lesz hatással, a közvélemény meghatározott körére, valamint a republikánusokra igen, vélekedett a szakértő, hozzátéve: az Iránnal készülő megállapodást azonban nem fogja tudni befolyásolni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!