2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Netanjahu lényegében holokauszttagadással vádolja Varsót

Hír TV

2018. február 2., péntek 20:42, frissítve: péntek 23:30

Történelemhamisításnak tartja az izraeli kormányfő a lengyel törvénymódosítást, amely börtönnel bünteti, aki a lengyel állam holokausztban játszott felelősségéről beszél nyilvánosan. Varsó párbeszédet sürget.

A törvénymódosítást nem vonja vissza, helyette inkább elmagyarázná Izraelnek, Amerikának és európai partnereinek a lengyel kormány, hogy miért tették büntethetővé, ha valaki nyilvánosan Lengyelország holokausztban játszott felelősségéről beszél.

Mateusz Morawiecki megerősítette kormánya álláspontját, miszerint a koncentrációs táborokat nem a lengyel állam, hanem a német megszállók építették, és aki ennek ellenkezőjét állítja, az három év börtönnel sújtható.

„Kormányunk elítél minden bűncselekményt, ami lengyel földön történt a második világháborúban, függetlenül az elkövetők, illetve az áldozatok nemzetiségétől. Mi soha nem fogjuk korlátozni a holokausztról szóló vitát, ezzel tartozunk mindazoknak, akik átélték” – közölte a lengyel kormányfő.

Izrael élesen kritizálta a lengyel parlament által megszavazott törvénymódosítást. Benjamin Netanjahu kormányfő szerint a jogszabály lényegében a történelem átírása és holokauszttagadás. Varsó párbeszédet sürget.

„Megértjük Izrael reakcióját. Sokat kell dolgoznunk azon, hogy együtt tudjuk elmesélni közös és sokszor bonyolult történelmünket” – tette hozzá Morawiecki.

A lengyelországi születésű, holokauszttúlélő volt izraeli főrabbi, Jiszrael Lau reméli, hogy a lengyel elnök nem írja alá a törvénymódosítást. „Úgy érzem, hogy ezzel maguknak ártottak. Hogyan lehetséges nem beszélni arról, ami történt úgy, hogy Auschwitz túlélői közül sokan még életben vannak?” – nyilatkozta a volt izraeli főrabbi.

Az amerikai külügyminisztérium közleményében elismerte, hogy a „lengyel haláltáborok” kifejezés sértő és pontatlan, de a jogszabály-módosítást szerintük is át kell gondolni, mert jelenlegi formájában korlátozhatja a szólásszabadságot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!