2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Nem tűri a közösségi média az uszítást

Hír TV

2018. január 2., kedd 10:25, frissítve: kedd 17:02

Az ügyészség dönt arról, hogy vádat emelnek-e az Alternatíva Németországért párt alelnöke ellen uszítás miatt. A politikusnő az interneten nevezte nemi erőszakot elkövető késes barbároknak a muszlim férfiakat és azzal vádolta a rendőrséget, hogy összejátszanak velük. Németországban január elsejétől érvényesek a gyűlöletbeszédre vonatkozó szigorított büntetések. Egyetlen uszító bejegyzés 5 millió eurós bírságot érhet.

A kölni rendőrség a Twitteren több nyelven is közzétette újévi jókívánságait – egyebek mellett arabul is. Erre a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak nevű párt alelnöke – utalva a 2 évvel ezelőtti kölni szilveszteri erőszakra – azt írta, hogy „a kölni rendőrség próbál a barbár, csoportos nemi erőszakot elkövető muszlim férfihordák kedvében járni”.

A politikusnő Twitter-fiókját fél napra letiltották. Az üzenetet megismételte a Facebookon, mire ott is letiltották. A kölni rendőrség pedig gyűlöletkelés miatt kezdeményezett vádemelést ellene.

„A kölni rendőrség vádemelési javaslata, illetve civil állampolgárok panaszai alapján indítottuk meg a nyomozást. Több jelentést is kaptunk, egyrészt a Twitter-üzenettel, másrészt a megismételt Facebook-bejegyzéssel kapcsolatban” – mondta Ulf Willuhn ügyész.

Németországban épp január elsején lépett életbe a gyűlöletbeszédet büntető új törvény. Magánszemélyek 5 millió eurót is fizethetnek, ha uszító bejegyzést tesznek közzé a közösségi médiában. Az ilyen kommentárokat a szolgáltatónak egy napon belül törölnie kell, különben 50 millió euróra büntethetik a céget.

„A közösségi oldalak ugyanúgy felelősek a gyűlöletbeszéd és az álhírek terjesztéséért, mint a magánszemélyek, akik ezeket írják. Egy internetes oldalon ugyanannyira lehet jelen a gyűlölködés és a félelemkeltés, mint az utcán. Semennyire” – indokolta egy hónapja Heiko Maas igazságügyi miniszter a szigorú törvényt.

Az Alternatíva Németországnak Párt alelnöke cenzúrát emleget, és a jogállamiságot temeti.

„Nemcsak megállítjuk az iszlamizációt, de vissza is szorítjuk. Az iszlámnak pont annyira nincs helye Németországban, mint Angela Merkelnek a kancellári hivatalban” – hangoztatta Beatrix von Storch, az AfD alelnöke.

A képviselőnőt az AFD elnöke védelmébe vette, amikor azt írta, hogy a német rendőrök a késes migránsbandákat védik. A közösségi oldalról ezt a megjegyzést is törölték. Berlinben szilveszterkor a nőknek elkülönített biztonsági zónát alakítottak ki, hogy megelőzzék a szexuális zaklatásokat. 2015 szilveszterén észak-afrikai és közel-keleti fiatal férfiak csoportosan bántalmaztak nőket Kölnben, amit a német média napokig próbált elhallgatni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!