2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Túlélve Bolíviát 03:00

Nem tudja teljesíteni a bíróság utasítását az amerikai kormány

Hír TV

2018. július 11., szerda 13:15

Nem tudja teljesíteni a bíróság döntését az amerikai kormány a különválasztott migránscsaládok újraegyesítésében. Csütörtökig 100 kisgyereket kellene visszajuttatni a szüleihez, de közülük erre csak 60-nak van esélye. Kiderült, hogy egy tucat kisgyerek szüleit már deportálták az Egyesült Államokból, miközben a gyermekük az országban maradt. A hatóságoknak 2 ezer, 5 évesnél idősebb gyereket is vissza kell juttatni a szüleihez, ennek július 26-a a határideje.

Egy Hondurasból, illegálisan érkezett bevándorló hagyta el gyerekével a michigani bevándorlási hivatalt. A kislányt akkor szakították el a szüleitől, amikor elfogták a családot a mexikói határon. A felnőtteket a tiltott határátlépés miatt 3 hónapra is fegyházba zárhatják, erre az időre a gyereküket külön helyezték el.

„Az ügyfelünket reggel értesítették, hogy ma áthozzák ide busszal. Csak később árulták el, hogy miért. De azt nekünk kellett kinyomozni, hogy hová kell mennünk, mert nem voltak segítőkészek” - mondta a család ügyvédje.

Jogvédők egy hónapja harcolták ki a családszétszakítás beszüntetését.  Az amerikai kormányzat kedden közölte, hogy nem tudják tartani a bíróság által elrendelt csütörtöki határidőt, és a gyerekek harmadát nem tudják visszajuttatni a szüleihez. Majdnem egy tucat esetben ennek az az oka, hogy a szülőket már kitoloncolták az országból, a gyerekük nélkül.

„Kiderült, hogy a kormány nem tudja tartani a kiskorúak és szüleik újraegyesítésének a határidejét. 102, 5 év alatti gyerek van, közülük 59-en térhetnek vissza a szüleikhez időben. Van még 200, 5 évesnél idősebb gyerek is, akiknek hasonlóan bizonytalan a sorsa” - fogalmazott egy jogi képviselő.

Az Egyesült Államok déli határán idén fél év alatt 2500 gyereket szakítottak el a szüleitől. A gyakorlatot júliustól beszüntették, de a folytatásban a jogvédők se biztosak. 5 évesnél fiatalabb gyereket ezután nem lehet őrizetbe helyezni, és mivel a szülőktől elszakítani sem, ezért ezek a családok megússzák a fogházat, csak kitoloncolják őket. Az 5 évesnél nagyobb gyerekek sorsa viszont nem tisztázott.

„Az 5 évnél fiatalabb gyerekeket ezen túl a szüleikkel együtt engedik el, nem kerülnek őrizetbe. Az 5 évnél idősebbek esetében viszont más lesz a helyzet. Elképzelhető, hogy őket a kormány őrizetbe fogja venni, és a szülők legfeljebb csak fellebbezhetnek majd a döntés ellen” – jelezte egy polgárjogi szakértő.

Az amerikai kormányzat most azt ígéri, hogy a még fogságban lévő gyerekeket mind visszajuttatják a szüleikhez július 26.-áig.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!