2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Nem tartott sokáig a közösségi oldalak blokkolása

2015. április 7., kedd 13:06, frissítve: kedd 13:06

Egy időre blokkolták a török hatóságok a legismertebb közösségi oldalakat. A lépéssel azt akarták megakadályozni, hogy az emberek megosszák a múlt heti túszejtés áldozatáról készült fotókat. Sok felhasználó szerint jogsértő a lépés.

A török vezetés azért blokkolta a hozzáférést egyes oldalakhoz, mert meg akarta akadályozni, hogy a felhasználók megosszák a múlt heti merénylet során megölt ügyészről készült felvételeket. Ezeken a férfi fejéhez szélsőbaloldali fegyveresek pisztolyt fognak.

„A médiacsoportok, amelyek ezeket a fényképeket közölték, majdnem a terrorszervezeteknek végeztek propagandát. Ez elfogadhatatlan, és az is, hogy ezt minden figyelmeztetés ellenére folyatják. Ilyen szabadság a világ egyik országában sincs. Sok nemzetközi médium egyáltalán nem közölte ezeket a fotókat, mert egy bűntényről van szó, és van emberi oldala is. Sokszor mondtam már korábban, képzeljék magukat a megölt ügyész családjának, gyerekeinek a helyébe. Ők mit nyernek ezeknek a fényképeknek a megosztásával?” – nyilatkozta az elnök szóvivője.

A Hürriyet című napilap szerint az intézkedést egy bírósági döntés után hozták meg, amely elrendelte az ügyész fotóját közlő 166 oldal blokkolását. Az emberek a sajtószabadság korlátozását látják az ilyen lépésekben. „A közösségi médiumok a szabadságot jelentik, hírforrások. Sem a hagyományos médiumok, sem a kormány nem lát már el bennünket megbízható információval. Elveszítették a bizalmunkat. A közösségi média lát el bennünket hírekkel, de letiltották az oldalakat, mert nem akarják, hogy az emberek információhoz jussanak, nem akarják, hogy az emberek megtudják az igazságot” – vélekedett egy ankarai lakos.

A korlátozás azonban nem tartott sokáig. Miután a közösségi portálok engedtek a hatósági nyomásnak, és eltávolították oldalaikról a vitatott tartalmat, megszűnt a hatósági korlátozás. Törökországban már volt hasonló internetes korlátozás, egy éve a konzervatív kormány elleni korrupciós vádak terjedését akarták így meggátolni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!