2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nem politikai menedékjogért ment Brüsszelbe a leváltott katalán elnök

Hír TV

2017. október 31., kedd 19:44, frissítve: kedd 21:05

Carles Puigdemont akkor hagyja el Brüsszelt, ha Spanyolországban garantálni tudják a biztonságát. A spanyol hatóságok korábban feloszlatták a katalán kormányt, a kabinet tagjait pedig lázadással és zendüléssel vádolták meg az október 1-i függetlenségi népszavazás, majd Katalónia elszakadásának egyoldalú kihirdetése miatt.

A vezető spanyol napilap, az El Pais azzal a címmel jelent meg, hogy Puigdemont menedéket keres Belgiumban. Egy másik lap azt írta, hogy a spanyol kormány a menesztett katalán elnök kiadatását kéri majd, ha Belgiumtól politikai menedékjogot kap. A spanyol államügyész egy sor bűncselekmény, köztük zendülés, lázadás miatt indítana bűnvádi eljárást a katalán politikus ellen.

Ez egy nevetséges és teljesen képtelen helyzet. Ez az extrém nacionalizmus, ez a szeparatizmus a legabszurdabb helyzetbe sodorta Katalóniát és az elmúlt 40 év legnagyobb hátrányát okozza – mondta egy katalán újságíró, Ernesto Hernandez Busto, aki nem támogatja a tartomány függetlenségét.

A katalán elnök ügyvédje nem zárta ki, hogy Carles Puigdemont menedékjogot kér Belgiumban. A belga kormánykoalíció vezető pártja nyíltan támogatta Katalónia elszakadását Spanyolországtól.

A törvény lehetségessé teszi, hogy Belgiumban kérjen menedéket egy uniós állam polgára, de nem könnyű. Abban a négy esetben, amelyeket én vittem, senkiét sem fogadták el. De őket, mondjuk, terrorizmussal gyanúsították, míg Puigdemont urat nem. Terrorizmus esetében visszautasítják a menedékkérelmet – mondta az ügyvéd, Paul Bekaert.

A katalán elnök is a sajtó elé állt Belgiumban. Azt mondta, hogy nem kér menedékjogot.

Hogy milyen feltételek mellett térek vissza Katalóniába? Mi itt most garanciákat keresünk, amit jelen pillanatban Spanyolország nem ad meg nekünk. Észrevették a főügyész írásának a címét? Látták már? Az volt a címe, hogy „mas dura sera la caida” vagyis „annál nagyobb lesz az esés”. Ez nem az igazság iránti akaratot jelzi, hanem a bosszúét – hangoztatta a politikus.

Az eltávolított katalán elnök bejelentette, hogy jelölteti magát a december 21-ére kiírt rendkívüli katalán választáson. A belga miniszterelnök közleményben tudatta, hogy a katalán elnök nem a belga kormány meghívására érkezett az országba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!