2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nem nyertek bizonyítást Trump vádjai

2017. március 14., kedd 07:42, frissítve: kedd 12:53

Egyelőre nem tudja bizonyítani Donald Trump lehallgatási vádjait az amerikai igazságügyi minisztérium. A tárca egy hét haladékot kért, hogy kiderítse, Barack Obama kémkedett-e Trump után. Közben a Fehér Ház szóvivője már próbál finomítani a kijelentéseken, mondván, a lehallgatást nem kell szó szerint érteni.

A határidő lejárt, de még mindig nem derült ki, lehallgatta-e Barack Obama Donald Trumpot még tavaly októberben, az elnökválasztási kampány során. Az amerikai igazságügyi minisztérium egyelőre nem tudja bizonyítani Trump vádjait, a tárca egy hét haladékot kért a vizsgálatot elrendelő hírszerzési bizottságtól. Ha március 20-ig sem lesz eredmény, a minisztérium ellen eljárás indul.

Donald Trump Twitter-üzenetekben vádolta meg elődjét azzal, hogy a Trump-toronyban elhelyezett készülékekkel lehallgatta őt és stábja tagjait. Obama hazugságnak nevezte az állítást, amelyet már a Fehér Ház szóvivője is igyekszik finomítani.

„Nem gondolja azt, hogy Obama elnök tényleg felment a toronyba, és személyesen poloskázta be a telefonját. Az elnök úr szélesebb értelemben használta a lehallgatás kifejezést, a megfigyelésre és egyéb hasonló cselekedetekre utalva” – mondta Sean Spicer.

Donald Trump szóvivője ezután újságírói kérésre kifejtette, mennyire megbízhatók az elnök kijelentései. „Hát persze hogy igazat mond. Amikor épp nem viccel! … De valahányszor hitelesen szólal meg, az Egyesült Államok elnökeként beszél” – tette hozzá a szóvivő.

A Republikánus Párton belül ezt egyre kevesebben tartják viccesnek, a kongresszus több tagja is számonkérte Trumpon az őszinteséget és a következetességet.

„Nehéz azt mondani, hogy ne figyeljenek rá oda, mert nem mindig gondolja komolyan, amit mond. Ez nem túl jó üzenet” – mondta Charlie Dent pennsylvaniai republikánus képviselő.

John McCain republikánus szenátor pedig sokadszorra is felszólította Trumpot, hogy mutasson be bizonyítékokat, vagy vonja vissza a lehallgatásokról szóló kijelentéseit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!