2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Nem lesz bevándorlásellenes miniszterelnöke Hollandiának

,

2017. március 16., csütörtök 17:26, frissítve: csütörtök 17:26

Nem lesz bevándorlásellenes miniszterelnöke Hollandiának. A vártál jóval gyengébben szerepelt a szélső-jobboldali Szabadságpárt, amely csak 20 helyet szerzett meg a 150 tagú holland törvényhozásban. A választást az eddig is kormányzó, jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért nyerte.

Mégsem nyert a radikális Szabadságpárt Hollandiában, ahol a jelenleg is kormányzó jobboldali liberálisok győztek, immár harmadszor. A 150 parlamenti helyből 33-at szereztek meg, ez 8 mandátummal kevesebb, mint legutóbb. Most azonban az volt a legfontosabb, hogy legyőzzék a bevándorlásellenes Szabadságpártot.

„Ezen az éjszakán Hollandia a brexit és az amerikai választások után megálljt parancsolt a rossz populizmusnak” – jelentette ki Mark Rutte.

A Szabadságpárt, 20 parlamenti mandátummal csak a második lett, ami azonban így is 5 hellyel több mint az előző választásokon.

„Nagyon elszánt vagyok, harcolni akarok. Nem mi vagyunk ennek a választásnak a győztesei, szívesebben lettünk volna a legnagyobb párt, nagy kár, hogy ez nem sikerült nekünk. Várnunk kell a következő választásig” – mondta Geert Wilders.

A részvételi arány 30 éve most volt a legmagasabb, több mint 80 százalék - elemzők szerint ez a liberális, EU-párti erőknek kedvezett. A német kancellár gratulált a holland miniszterelnöknek a sikerhez.

„Hollandia a partnerünk, a barátunk és a szomszédunk. Ezért én nagyon boldog vagyok, hogy ez a magas részvétel az igencsak Európa-barát eredményhez vezetett” – reagált Angela Merkel.

A török elnöknek más a véleménye, szerinte a holland miniszterelnök megnyerte ugyan a választást, de elvesztette a törökök barátságát. Erdogan újabb témát is talált arra, hogy bírálja Európát: elővette ugyanis a fejkendő betiltásának kérdését.

„Szégyen az európai jogra! Le az Európai értékekkel! Le az európai joggal és igazságszolgáltatással. Az Európai Unió bírósága közleményt tett közzé. Halottatok róla? Azt mondták a munkavállalóknak, hogy nem kapnak munkaengedélyt azok, akik a munkahelyükön kendőt viselnek” – mondta Recep Tayyip Erdogan.

A törökök Németország és Hollandia után Ausztriával is szembe kerültek, az osztrákok ugyanis nem csak Ausztriában, hanem az egész EU-ban betiltanák a török politikusok kampányolását az elnöki rendszer bevezetését lehetővé tévő referendum mellett. Az osztrák védelmi miniszter egyébként sürgeti az Európai Unió külső határainak megerősítését, főleg a balkáni régióban, és ehhez akár katonai erőket is bevetne. Hans Peter Doskozil szerint Európa nem függhet tovább a török vezetés „önkényétől”. Ankara ugyanis azzal fenyegetőzik, hogy nem vesz vissza több menekültet Görögországtól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!