2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

Nem jelentett be előre kampányát Erdogan, mégsem tiltották ki

Hír TV

2018. május 20., vasárnap 21:22, frissítve: vasárnap 22:45

Bosznia-Hercegovinában kampányolt Erdogan török elnök az európai törököknek, miután az Európai Unió több tagállamában betiltották a rendezvényeit. Törökországban jövő hónapban lesz előrehozott parlamenti- és elnökválasztás, ami teljhatalmat ad majd Erdogannak: onnantól hivatalosan is ő felügyeli a parlamentet, a bíróságokat és a sajtót is.

A június 24-i előrehozott parlamenti- és elnökválasztás előtt kampányolt Recep Tayyip Erdogan török elnök a bosnyák muszlimok között.

„Mint az európai törökök többsége, ti is minket támogattatok a legutóbbi két választáson. Most újra a ti támogatásotokra van szükség. A dicsőséges európai országok, akik a demokrácia bölcsőjének nevezik magukat, elbuktak. Bosznia-Hercegovina a legdemokratikusabb ország” – mondta az elnök.

Erdogant az bosszantotta fel, hogy az a három európai ország, ahol a legnagyobb török népesség él, Ausztria, Németország és Hollandia, megtiltották, hogy ő, vagy a kormányának bármelyik tagja kampányrendezvényt tartson.

„4-5 éve az EU még demokratikus volt. Tetszett. Most nem tetszik. Nem demokratikus. Nem engedik a török kampányokat” – mondta egy németországi török a szarajevói rendezvényen.

Az EU-tagországok azért utasították el Erdogan rendezvényeit, mert totális hatalomátvételre készül, a szavazások után Törökország parlamentáris demokráciáról átáll elnöki rendszerre, ami teljhatalmat biztosít majd Erdogannak, ő dönt a parlament és a bíróságok felett is, a szabad sajtót meg már korábban felszámolta. Erdogan a balkánra se csak szavazatokért jár, hanem aktívan próbál belefolyni a muszlim többségű országok belpolitikájába.

„Törökország egyre nagyobb politikai nyomást gyakorol a balkáni országokra. Koszovóban még nincs túl szilárd intézményrendszer, itt a legnehezebb ellenállni a török befolyásnak. Az erdogani politikai része, hogy továbbra is nyomás alatt tartsa a balkáni régiót” – mondta egy koszovói újságíró.

Helyi sajtóhírek szerint Erdogan a szarajevói rendezvényét nem jelezte előre se a bosnyák külügyminisztériumnak, se az elnöki hivatalnak. Az európai országokból tavaly ugyanezért tiltották ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!