2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

„Nem hittem el, hogy ilyesmi megtörténhet”

Hír TV

2017. december 16., szombat 10:32, frissítve: szombat 11:54

Elégedetlenek a német kormánnyal az egy évvel ezelőtti berlini karácsonyi vásáron történt merénylet érintettjei. Tavaly december 19-én egy tunéziai származású férfi eltérített és elrabolt egy kamiont, majd a vásáron a tömegbe hajtott.

Egy éve Berlinben, a karácsonyi vásáron egy iszlamista kapcsolatokat ápoló, tunéziai származású illegális bevándorló megölte egy kamion sofőrjét, elvitte a járművet, és belehajtott a vásározó tömegbe. Tizenegyen meghaltak, többtucatnyian megsérültek. A merénylő megszökött, négy nappal később egy milánói pályaudvaron tűzpárbajba keveredett a rendőrökkel, akik lelőtték.

Egy évvel később Európa-szerte fokozott biztonsági intézkedések mellett nyitottak újra a karácsonyi vásárok, és újra látogatható a berlini helyszín is. A német kancellár váratlanul kereste fel a helyszínt. A merénylet körülményeit, például azt, hogy ki hibázott akkor, amikor a titkosszolgálat ártalmatlannak ítélte a későbbi merénylőt, különbizottság vizsgálta. A vizsgálat szerint sokan elégedetlenek a német kormány munkájával.

Sokan sokféleképpen kifejezték a részvétüket, de a hozzátartozók igazán hiányolják, hogy az állam is megtegye, ahogy a francia elnök is megtette az ott történtek után – mondta Kurt Beck, a vizsgálóbizottság kormány által kijelölt szociáldemokrata tagja.

Angela Merkelhez nemrég nyílt levelet intéztek az áldozatok családjai, kifogásolva, hogy a német kormány nemhogy nem segíti őket, de a hivatali szigor miatt még további nehézségeket is okoz.

Vannak dolgok, amelyeknek nem szabad megismétlődniük. Voltak hozzátartozók, akiknek kiszámlázták a boncolási költségeket, és utána fizetési meghagyásokat és felszólításokat kaptak a behajtóktól. Nem hittem el, hogy ilyesmi megtörténhet, de a saját kezemben tartottam egy ilyen levelet – folytatta Beck.

Az áldozatok emlékére kedden, a merénylet évfordulóján adnak át egy állandó emlékművet. A megemlékezésen részt vesz a kancellár is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!