2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nem Brüsszel volt a terroristák eredeti célpontja

,

2016. április 10., vasárnap 12:53, frissítve: vasárnap 17:32

Brüsszel helyett Párizsban akartak robbantani a belgiumi terroristák. A belga főügyészség szerint azért hozták előre a támadást, és változtatták meg a célpontot, mert március közepén Brüsszelben több társukat letartóztatták.

A belga főügyész vasárnap közölte, hogy a letartóztatott terroristák nem is a belga fővárosban, hanem Párizsban akartak robbantani. A Sharia4Belgium nevű csoport azután hajtotta végre a támadást a metróban és a reptéren, hogy a pénzügyi vezetőjüket és a párizsi terv készítőjét, Salah Abdeslamot letartóztatta a rendőrség. A férfi apja egy francia rádiónak adott interjút szombaton. Azt mondja: nem érti, mi történt a fiával.

„Szomorú vagyok. Belebetegedtem, a lakásból is alig tudok kijönni. Nem tudom, hogy a gyerekemet hogy rángatták bele ilyesmibe. Nem értem, mi van a fejében. 40 éve élünk Belgiumban, szeretünk itt élni. Most már az utcára se merünk kimenni. Meglátjuk, mit mond majd a bíróság. De aki ilyesmit tesz, annak meg kell fizetni érte. Remélem, meg tudja védeni magát a bíróság előtt” – mondta Salah Abdeslam édesapja.

Az is szombaton derült ki, hogy a brüsszeli csoport egyik tagja Svédországban született, innen utazott Szíriába kiképzésre, és tavaly ősszel, vélhetően a migránsokkal együtt tért vissza Európába. Rokonai Malmöben élnek, őket nem lepte meg, hogy az Osama K néven azonosított huszonéves fiú terroristának állt.

„Egyszerűen eltűnt innen. Senki nem tudta, hol van. Egyszer telefonált, hogy nem jön már haza. Pár hónapja az anyja elutazott Törökországba, hogy találkozzanak, de úgy tudom, nem sikerült. Azóta senki nem tudott róla” – mondja a férfi egyik rokona.

Azt egyelőre a belga sajtó is vitatja, hogy a pénteken letartóztatott Mohamed Abrini igazat mond-e, és valóban ő a reptéri, kalapos elkövető. Az ügyészség szombat reggel még azt állította, hogy biztosan nem ő az, csak később módosítottak az álláspontjukon, a gyanúsított vallomása alapján. Szakértők szerint Abrini azért vállalhatta magára az akciót, hogy a valódi támadót ne keressék a rendőrök, és új támadást tudjon elkövetni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!