2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

„Nem akarunk tolvaj nemzet lenni”

Hír TV

2017. november 27., hétfő 07:51, frissítve: hétfő 08:48

Tízezrek tiltakoztak Románia több nagyvárosában az igazságügyi rendszer átalakítása miatt.

„Együtt az igazságért” feliratú transzparensekkel tiltakoztak románok tízezrei Bukarestben. A tüntetők attól tartanak, hogy a Szociáldemokrata Párt politikai befolyás alá vonja az igazságszolgáltatást, hogy a korrupcióval gyanúsított vezetőik megússzák a felelősségre vonást.

„Nem akarunk tolvaj nemzet lenni” – skandálták a tüntetők. A bukaresti tiltakozó akció a kormány épülete előtt kezdődött, onnan a tömeg a parlamenthez vonult, de az alkotmánybíróságnál és az igazságügyi minisztériumnál is tiltakoztak.

„Az 1989-es forradalomban is részt vettem, és most egy másik forradalom részese vagyok. Optimista vagyok. Remélem, hogy minden rendben lesz. Hiszek benne, hogy találunk néhány őszinte és kompetens embert, aki tényleg tud változtatni valamin. Biztos vagyok abban, hogy ez megtörténik” – mondta egy tüntető.

A kormánykoalíció egyebek mellett szigorúbb feltételeket szabna a bírói és az ügyészi pálya elkezdéséhez, felelősségre vonhatóvá tenné a bírákat, illetve korlátozni akarja az államelnöknek a vezető ügyészek és a legfelső bíróság vezetői kinevezésében játszott szerepét. A román szociálliberális kormánykoalíció december közepéig akarja elfogadni az igazságszolgáltatás működését szabályozó több törvény módosítását.

A vasárnap esti megmozdulást a nagy szakszervezeti tömörülések is támogatták, amelyek szintén ellenzik, hogy a kormány az alkalmazottakra hárítsa a társadalombiztosítási járulékokat az adótörvény átfogó módosításával. A szakszervezetek attól tartanak, hogy a dolgozók nettó bére csökkenni fog a változtatások után.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!