2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Napokon belül megalakulhat az új ukrán kormány

2016. április 11., hétfő 18:42

Néhány napon belül megnevezhetik az új ukrán miniszterelnököt. Az államfő a jelenlegi házelnököt látná szívesen a kormányfői poszton. Kinevezéséhez azonban még körülbelül tíz mandátum hiányzik.

Tévéinterjúban jelentette be vasárnap a lemondását az ukrán miniszterelnök, mert nem tudta végigvinni reformterveit. Szerinte az elnök akadályozta meg ebben. Petro Porosenko elnök viszont azt szeretné, hogy már keddre álljon össze az új kormány. Az államfő a jelenlegi házelnököt jelölné a miniszterelnöki posztra.

„Biztos vagyok abban, hogy kedden meglesz a koalíció, és nekem ajánlatot kell tennem az új miniszterelnök személyére... Aláhúznám: azt várom, hogy ez Hrojszman lesz. Nem mondok le erről az ötletről. De együttműködöm, bárki lesz is” – közölte Petro Porosenko ukrán elnök.

A tervek szerint az ukrán elnök és a lemondott miniszterelnök pártja lépne koalícióra, és hozhat új kormányt. Volodimir Hrojszman megítélése ugyanakkor vegyes az ukránok körében.

„Hrojszman nem felel meg. Két szót nem tudott egymásba ölteni, amikor még képviselő volt a parlamentben. A két nagy pártnak nincs meg a kormányalakításhoz szükséges többsége: a 450 tagú parlamentben 214 képviselői mandátumot mondhatnak magukénak. Ezért még valakit be kell vonniuk a kormányba, erről már hetek óta folyik az egyezkedés” – mondta egy kijevi lakos.

„Ha létrejön a Hrojszman-kormány, ahogy mondta, akkor az a kormány nyílt, hatékony és reformista lesz” – jelentette ki Volodimir Hrojszman ukrán házelnök.

Az eddigi házelnök miniszterelnökké való kinevezésével az ukrán elnök megerősítené pozícióit, mert a végrehajtó hatalom a környezetében lévő emberek kezébe kerül. A Nyugat-barát Jacenyuk távozása után a nyugati nagyhatalmak azonban szívesebben látták volna a miniszterelnöki poszton az amerikai születésű ukrán pénzügyminisztert.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!