2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Náci karlendítés a 7 éves II. Erzsébettől

2015. július 18., szombat 21:15, frissítve: vasárnap 09:40

A náci karlendítést gyakorolja egy archív felvételen a brit királynő, a filmet az egyik bulvárlap hozta nyilvánosságra. A Buckhingham-palotában dühösen fogadták a cikket. Az újság főszerkesztője nem bánta meg, hogy címlapon hozta a sztorit.

Hitleri üdvözlésre emeli karját a brit királynő, II. Erzsébet a húga, az édesanyja, a későbbi Erzsébet anyakirálynő és nagybátyja társaságában, aki később nem egészen egy évig Nagy-Britannia uralkodója is volt. A némafilm több mint nyolcvan éve készült, a felvétel egy kockáját a Sun című bulvárlap címlapon hozta. Az uralkodóház szóvivője szerint a felvétel közzétételét dühösen fogadta a királyi család. A Buckingham-palotában egyelőre nem tudják, hogy miként került a film a bulvársajtóhoz.

„A helyén kell kezelni. A felvétel 1933-ban készült, Hitler éppen csak hatalomra került, talán csak hat hónapja volt hatalmon. Erzsébet hercegnő hétéves, Margit három. Ami a nagybátyjukat illeti, aki akkor még csak walesi herceg volt, igen, ő flörtölt a náci párttal, de hogy mennyire flörtölt, azt senki sem tudhatta a harmincas évek végéig, amíg 1937-ben nem ment ki Németországba, ahol Hitler hívei udvarolták körül” – mondta a brit uralkodó sajtóképviselője.

A Sun emlékeztet, hogy Hitler szerette volna visszahelyezni a brit trónra VIII. Eduárdot, akinek azért kellett lemondania, mert egy elvált nővel tervezett házasságot. A második világháború idején a nácik Willi-hadművelet néven készítettek tervet Nagy-Britannia megszállására és Eduárd újbóli megkoronázására.

„Úgy érezzük, hogy helyesen és felelősségteljesen cselekedtünk a közérdek szempontjából. Azt gondolom, hogy nem foglaltunk állást, csak közöltük a fényképet és kommentár nélkül hagytuk. Csak a megfelelő környezetbe helyeztük, történelmi környezetbe. Nemcsak azért, mert VIII. Eduárdról van szó, aki 1936-ban király volt, 1937-ben pedig Németországban kötött ki. Aztán 1940-ben összeesküvés készült, hogy visszatérjen a trónra” – mondta a Sun főszerkesztője.  


A bulvárlapnak nyilatkozó történészek ugyan sokkolónak nevezték a felvételt, de megjegyezték, hogy az 1930-as években nem volt olyan gyermek Nagy-Britanniában, aki ne viccelődött volna a jellegzetes náci üdvözléssel. Emlékeztettek arra, hogy II. Erzsébet édesapja, VI. György és édesanyja hősiesen viselkedtek a második világháború idején, és akkor sem hagyták el hazájukat, amikor a Harmadik Birodalom hónapokon át bombázta a szigetországot a La Manche csatorna ellenőrzéséért folytatott légi csatában.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!