2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Misén volt Putyin

2016. május 1., vasárnap 11:27, frissítve: vasárnap 11:34

Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vett a szombat késő este kezdődő és vasárnap hajnalban véget érő húsvéti misén a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban.

Nem mindig volt hívő ortodox az orosz elnök. A valaha Kelet-Németországban és a KGB-nél szolgáló Putyin azonban államfőként már aligha nélkülözheti az orosz ortodox egyház támogatását. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök feleségével, Szvetlánával együtt érkezett az ünnepi szertartásra. A feleségétől elvált Vlagyimir Putyin elnök azonban már egyedül állt az oltár melletti díszhelyen.

Az orosz ortodox egyház 1996-ban újjáépített főtemplomában, a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban Kirill pátriárka vezette a szertartást, amelyet élő adásban közvetített az állami televízió.

A húsvéti szertartás 2001 óta vált ismét hagyománnyá Oroszországban, ahol az ismét elnökké választott és a Nyugattal konfrontálódó Vlagyimir Putyin számára fontos az ortodox egyház támogatása. A pártállam megszűnése után 22 évvel már több mint 30 ezer ortodox templom működik Oroszországban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!