2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Minden eddiginél durvább atomrobbantásra készülhet Észak-Korea

2017. március 11., szombat 08:24, frissítve: szombat 11:47

A robbantást azért most hajtja végre a kommunista ország, mert Dél-Koreában megrendült az államhatalom. Az alkotmánybíróság döntése szerint Pak Kunhje elnöknek egy korrupciós botrány miatt távoznia kell hivatalából.

Dél-Korea elnöke, Pak Kunhje egy kiterjedt korrupciós botrányba bukott bele. Egy vallási szekta vezetőjével ápolt bensőséges viszonyt, aki tanácsadóként nagy befolyást gyakorolt a kormány politikájára. Még törvények módosítását is elérte, amiért cserébe dollármilliónyi összegeket kapott koreai nagyvállalatoktól.

A fővárosban tízezrek ünnepelték tűzijátékkal az államfőt posztjáról eltávolító alkotmánybírósági döntést. „Ma végre teljes mértékben visszanyertük demokráciánkat. Olyan csodálatos nap ez! Éljen a demokrácia, éljen a Koreai Köztársaság!” – lelkendezett egy férfi a gyertyás felvonuláson.

De nem mindenki örül az elnök eltávolításának. Szöul belvárosát szombaton már Pak Kunhje hívei foglalták el. A tüntetők még egy rendőrőrsöt is megrohamoztak, és megpróbálták felgyújtani.

Május 9-én tartják az új elnökválasztást – jelentette be a választási bizottság vezetője. Addig a miniszterelnök látja el az elnöki teendőket. Hvang Gjoan azonnal összehívta a biztonsági kabinetet. „Társadalmi felfordulás övezi az elnök eltávolítását. Észak-Korea megpróbálhatja kihasználni a helyzetet, hogy katonai provokációival hazánkban növelje a zavart, és további megosztottságot teremtsen” – közölte az ideiglenes államfő.

Észak-Koreában az állami televízió nem is leplezett kárörömmel adott hírt a dél-korai elnök bukásáról. A bemondó köztörvényes bűnözőként emlegette az északi rezsimmel szemben a kemény kéz politikáját folytató exállamfőt. Phenjan lakói természetesen az állami propagandával megegyezően elítélően szóltak az eltávolított dél-koreai elnökről. „Az elmúlt négy évben népünk haragudott Pak Kunhje elnökre, aki oly sok fájdalmat okozott. Megérdemli, hogy leváltották, de ez nem elég, meg kell büntetni” – fogalmazott egy fővárosi lakos.

A dél-koreai vezetés várakozásinak megfelelően Kim Dzsongun diktatúrája megpróbálja kihasználni a déli zűrzavart. Amerikai jelentések szerint intenzív földmunkák zajlanak az országban a kínai és orosz határhoz közeli Mantap-hegy alatt, ami egy újabb atomrobbantás előjele.

Észak-Korea eddigi öt kísérleti atomrobbantást hajtott végre, az utolsót tavaly szeptemberben, egy 15-20 kilotonnás töltetettel, amely már megegyezik a Hirosimára ledobott atombomba pusztító erejével. A mostani robbantás feltehetően ennél is 14-szer nagyobb erejű lesz. Észak-Korea becslések szerint mintegy 20 atomfegyverrel rendelkezhet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!