2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Miközben özönlenek a menekültek, a fiatalok távoznak

2015. augusztus 31., hétfő 13:04

Spanyolország is szigorítana a bevándorláspolitikáján. Az elmúlt időszakban az Ibériai országba 12 ezer menekült érkezett, miközben a gazdasági válság miatt a spanyol fiatalok folyamatosan hagyják el az országot.

Évente több mint 12 ezer illegális bevándorló lép be Spanyolország területére, bár ez a szám jóval kevesebb, mint az olasz vagy görög adatok, a spanyolok mégis aggódva figyelik a migránsok érkezését. Spanyolország sokáig a befogadóország szerepét töltötte be. 2002 és 2007 között ide érkezett a legtöbb külföldi, hogy új életet kezdjen. A gazdasági válság idején sokan hagyták el a mediterrán országot és Spanyolország és szigorított bevándorlási politikáján.

„Nem lesz elég fiatal ahhoz, hogy fenntartsák a szociális ellátórendszert. Spanyolországban és különösen Európában nagyon meglepő, hogy miközben több emberre van szükségünk, korlátokat helyezünk a bevándorlás elé. tehát vagy lesz elég emberünk, vagy fenntarthatatlanná válik a mostani rendszerünk” – mondta Margaret Hauschild Rey migrációs jogi szakértő.

Tavaly 70 százalékkal növekedett azon migránsok száma, akiket menekülttáborba küldtek. Spanyolország területén nyolc ilyen létesítmény van. Sokukat kitoloncolják, azok, akik mégis maradhatnak, papírok nélkül nem találnak munkát.

„Itt szeretnék maradni. Nem szeretném elvesztegetni a jövőm. Tanulni akarok. A családommal akarok élni szabadságban. Most azon gondolkodom, mi legyen, tanulhatok, hogy munkát találjak mondjuk” – mondta Amr Svahi szíriai menekült.

A migránsokat alapítványok is segítik az integrációban. „Miután más országból jönnek, máshogy is élik az életüket, nagyon nehéz nekik a beilleszkedés. Sok türelem kell hozzájuk, és segíteni kell nekik, hogy teljesen be tudjanak illeszkedni” – mondta a Mundo Justo alapítvány munkatársa.

Több mint ezren vettek részt azon az antifasiszta rockfesztiválon Németországban, amit azután rendeztek, hogy Szászországban egy befogadóállomás újranyitása ellen tüntettek, a szélsőjobboldali tüntetők összecsaptak a rendőrökkel is.

A Nemzeti Demokrata Párt nem hajlandó elítélni az erőszakot. „Joguk van felszólalni az idegenek beáramlása ellen, de ha ezt megteszik rögtön neonácinak bélyegzik őket vagy szélsőjobbosnak. de minket ez nem érdekel” – mondta Stefan Koestler képviselő.

Németország a migránsok célállomásaként sürgeti, hogy az unió határozza meg a biztonságos harmadik ország fogalmát, hogy jogi szempontból egyszerűbbé váljon azon személyek hazatoloncolása, akinek elutasították a menedékkérelmét. Az uniós tagországok bel- és igazságügyi miniszterei szeptember 14-én Brüsszelben rendkívüli ülést tartanak, hogy megvitassák a menekülthelyzetre adott európai válasz lehetőségeit.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!