2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Merkelnek láthatóan jobban tetszett a virág, mint a kutya

Hír TV

2018. május 18., péntek 19:46, frissítve: szombat 18:57

Nagy csokor virággal fogadta Vlagyimir Putyin Angela Merkelt Szocsiban. A német kancellár az első uniós vezető, aki az áprilisi újjáválasztása után felkereste az orosz elnököt. Merkel láthatóan jobban örült ennek a gesztusnak, mint amikor 11 éve az orosz elnök a labradorját engedte be a fotózási szünetben.

A két vezető tanácskozásának egyik legfontosabb témája az Északi Áramlat II. földgázvezeték. A projekt németországi szakaszának építése szerdán kezdődött el. Az új vezetékpár 55 milliárd köbméter kapacitással bővíti ki a már meglévő, szintén a Balti-tenger fenekén húzódó Északi-áramlatot. Létrehozásával akár az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százaléka is ezen haladhatna. De a német kancellár szerint nem lehet Ukrajnát kihagyni az orosz gáz szállításából, mert az Kijevnek bevételi forrás és stratégiai ügy.

„Ebben az összefüggésben beszéltünk Ukrajna és a gázszállítás jelentőségéről. Hisszük, hogy az Északi Áramlat II. befejezése után megmaradjon Ukrajna tranzit szerepe. Ez stratégiailag fontos, és Németország szerepet vállal abban, hogy ennek alapjait erősítse” – fogalmazott Angela Merkel.

Putyin szerint azonban pusztán üzleti ügyről van szó. „Had hívjam fel a figyelmüket arra a tényre, hogy ezt mi mindig kizárólag üzleti projektként kezeltük, olyan tervnek, amely gazdasági beruházás. Nincs köze semmilyen politikai folyamathoz. Az Északi Áramlat befejezése után sincs szándékunk leállítani az orosz gázszállítást Ukrajnán keresztül” – ígérte.

Bár Merkel azt hangsúlyozta, hogy országának stratégiai érdeke a jó kapcsolat Moszkvával, nincs egyetértés köztük az ukrán válsággal kapcsolatban sem. A német kancellár szomorúnak tartja, hogy csütörtökön ismét megsértették a tűzszünetet. Azt is közölték, hogy német és az orosz diplomaták megkezdték az ukrajnai rendezésen dolgozó „normadiai négyek” – Németország, Oroszország, Ukrajna és Franciaország – csúcstalálkozójának előkészítését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!