2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Merkel: Ez egy nagy pofon volt

Hír TV

2018. május 11., péntek 15:29, frissítve: péntek 18:32

A nemzetközi rendbe vetett bizalmat sérti a német kancellár szerint az, hogy Amerika kilépett az iráni atom-megállapodásból. Angela Merkel ugyanakkor jelezte: az Amerika és Európa közötti partnerség továbbra is szilárd alapokon áll. A francia gazdasági miniszter keményebben nyilatkozott, szerinte az Európai Uniónak szuverén gazdasági döntéseket kellene hoznia Iránnal kapcsolatban is, és nem szabad hagyni, hogy Amerika a világ „gazdasági csendőrévé” váljon.

Donald Trump hivatalba lépése óta Európának többször végig kellett már gondolnia az Egyesült Államokkal való kapcsolatát. Amikor az új amerikai elnök a NATO tagországoknak jelezte, hogy azoknak jár csak a védelem, akik fizetnek érte - vagyis teljesítik a tagság által megkövetelt katonai ráfordításokat -, Merkel kancellár úgy nyilatkozott, hogy Európának egyedül is képesnek kell lennie megvédeni magát.

Az iráni atomegyezségből való amerikai visszalépés is megterhelte a transzatlanti kapcsolatrendszert, miután Trump elnök a nagy európai államok kifejezett kérése ellenére hozta meg döntését.

Ez egy komoly pofon volt. Nagy-Britannia, Franciaország és Németország ebben az ügyben egységes volt. Európa egységes álláspontot képviselt az iráni alku kérdésében. Az amerikai döntés egy súlyos incidens, de ettől még most sincs alapja a transzatlanti partnerség megkérdőjelezésének - reagált Angela Merkel.

Merkel szerint Trump 12 évnyi diplomáciai munka eredményét húzta át egy tollvonással, és bár Irán tevékenysége - az Izraellel való konfliktusa, a ballisztikus rakétaprogramja vagy szíriai befolásszerzése - valóban aggodalomra ad okot, Amerika rossz precedenst teremthet azzal, hogy egy elfogadott és aláírt, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsa által is megszavazott szerződésből lép ki.

A volt amerikai elnök is úgy látja, hogy Trump Amerikája a nemzetközi rendet veszélyezteti, ezért Churchill figyelmeztetését idézte Trump számára.

Amerika nélkülözhetetlen a világ számára, az elszigetelődés veszélyei láthatóak. A nagyság eléréséhez felelősségvállalás kell. Nem válhat a civilizált világ vezető hatalmává az az állam, amely nem akar részt venni a problémáinak megoldásában - mondta George W. Bush.

A probléma megoldása a német kancellár szerint az lehet, hogy az Egyesült Államok nélkül egy új iráni atommegállapodást kötnek. Ezt Franciaország is támogatja.

Mivé akarunk válni? Alattvalók akarunk lenni, akik állandóan meghajolnak az amerikai döntések előtt? Így az Egyesült Államok a világ gazdasági csendőrévé válik - hangoztatta Bruno Le Maire, francia gazdasági miniszter.

A francia gazdasági miniszter szerint eljött az ideje, hogy Európa visszanyerje gazdasági szuverenitását, és ne amerikai szövetségese, hanem a saját gazdasági érdekeit kövesse. Ebben az esetben ez az Iránnal kötött üzleti egyezségek folytatását jelenti.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!