2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Merénylet egy iraki szavazóhelyiségnél

Hír TV

2018. május 12., szombat 22:17, frissítve: szombat 22:46

Merénylet volt egy iraki szavazóhelyiségnél, de csak a 4 támadó halt meg a rendőrség szerint, civilek nem. A hatóság közleménye szerint két másik támadást is meghiúsítottak az ország középső részén. Irakban ma tartottak először választást az Iszlám Állam terrorszervezet elüldözése óta. Várhatóan a lakosság 70 százalékát képviselő és eddig is kormányzó síita pártok nyernek. Eredmény két nap múlva.

A miniszterelnököt is úgy vizsgálták át, mintha potenciális terrorista lenne. Irakban ez az első választás az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzése óta, Haider al Abadi miniszterelnök a vallási szélsőségesek legyőzésétől várja az újraválasztást.

Abadi legesélyesebb kihívója a volt miniszterelnök, Nuri al Maliki. Szerinte terrorizmus elleni háború helyett gazdaságélénkítés és korrupcói elleni harc kell.

„Azért jöttünk szavazni, hogy végre változást érjünk el. Elég a megszokott arcokból, elég a megszokott korrupcióból, elég a megszokott szegénységből” - foglalta össze egy moszuli lakos.

A korrupciót tartja Irak legnagyobb problémájának az az újságíró is, aki 2008-ban a cipőjével dobta meg George Busht. Most független jelöltként indul.

 „Azért döntöttem az indulás mellett, mert a mindent átszövő korrupcióval szemben csak így lehet fellépni. Sokan gondolják így, de túl sokat beszélünk a problémákról és túl keveset megoldásról. Azért akarok bejutni a parlamentbe, hogy helyettem ne egy korrupt hivatalnok jusson be” – jelentette ki  Muntadhar al Zaidi.

Akárki nyer, egy biztos: az iraki lakosság 70 százalékát kitevő síita közösség tagja lesz. 2003 óta minden gazdasági és politikai pozíció a síitáké, ahogy 2003 előtt, Szaddam idején a rivális szunniták irányítottak. Akik biztosan nem számíthatnak semmi jóra, azok a kurdok. Az iraki hadsereg megfutamodása után ők győzték le nemzetközi segítséggel az iszlám államot, a függetlenségüket mégis megakadályozta az iraki kormány.

 „Kurdisztánban mély válság van. Gazdasági és politikai egyaránt. A bagdadi kormányzat megbukott, korrupt, tekintélyelvű politikát erőszakolnak a kurdokra, a közintézményeket pénzmosásra használják, a független Kurdisztán létrehozásáról pedig hallani se hajlandók” – fogalmazott Barham Salih kurd miniszterelnök-jelölt.

Ha kezdődik is gazdasági fejlődés Irakban, lassú lesz. Az Iszlám Állam elleni háború 3 évig tartott és becslések szerint legalább 100 milliárd dollárra lenne szükség az újjáépítéshez.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!