2024. 10. 23. Szerda Gyöngyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális extra

Következik:

Napi aktuális extra 04:20

Menekülnek a külföldiek, már ötszázan meghaltak

2015. április 5., vasárnap 13:00, frissítve: vasárnap 15:28

Menekülnek a külföldiek Jemenből. Az elmúlt napokban több száz pakisztáni, kínai, algériai és egyiptomi állampolgár menekült el a harcok elől. A konfliktusnak már több mint 500 halálos áldozata van.

Egyre több ország menekíti állampolgárait. Az elmúlt napokban több száz pakisztáni, kínai, egyiptomi és algériai hagyta el az arab országot. Jemenben a síita lázadók, vagyis a hutik harcolnak az elűzött elnökhöz hű erőkkel. A kormánycsapatokat a szaúdi légierő is támogatja. Ádent, a stratégiai fontosságú kikötővárost a szaúdi katonai vezetés szerint már sikerült visszafoglalniuk az Irán által támogatott felkelőktől.

„Áden már a kormányerők ellenőrzése alatt van, igaz a milicisták még jelen vannak a város egyes részein. Jelentős támogatást nyújtunk a harcokhoz, de arról nincs szó, hogy szárazföldi csapatokat is bevetnénk” – közölte Ahmed Asszeri, a szaúdi vezetésű koalíció szóvivője.

A Vöröskereszt és Oroszország is humanitárius tűzszünet bevezetését sürgeti. Moszkva az erről szóló javaslatát még tárgyalja az ENSZ biztonsági tanácsa. „Az orosz delegáció köröztetett egy határozatjavaslatot a jemeni humanitárius helyzettel kapcsolatban, de még időre van szükségünk, hogy megvizsgáljuk az előterjesztést” – mondta Dina Kawar, az ENSZ BT soros elnöke.

Közben már az al-Kaida is beszállt a háborúba. A terrorszervezet egy katonai bázist foglalt el az ország egyik délkeleti kikötővárosában.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!