2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Megszűnhet a szigorított schengeni határellenőrzés

2017. május 3., szerda 09:35, frissítve: szerda 11:19

Az Európai Bizottság szerint idén véget érhet a schengeni övezetben a szigorított határellenőrzés. Visszaállítását a menekültválság miatt engedélyezték, az Európai Bizottság szerint viszont a válság elmúlt, a gond inkább a már Európában lévő menekültek kérelmeinek az elbírálása.

Miközben újabb kerítést épített a déli határra a magyar kormány, a balkáni migrációs útvonal elnéptelenedett. Görögországban egy év alatt 97 százalékkal csökkent az illegálisan Törökország felől érkezők száma. Az Európai Bizottság szerint a gond már inkább a menedékkérelmek lassú feldolgozása. Emiatt nagy a veszélye az úgynevezett másodlagos mozgásnak, tehát hogy valaki máshol telepedik le, mint ahol a kérelmét befogadták. A testület szerint ezt nem a rendkívül drága határellenőrzés, hanem a hatékonyabb rendőri munka oldaná meg.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság belügyi és migrációs biztosa ezzel kapcsolatban azt mondta, a belső határellenőrzések fokozatos megszüntetését és ezzel párhuzamosan arányos rendőri ellenőrzések bevezetését javasolták a tagállamok területén, különös tekintettel a belső határokhoz közeli térségekre. A belső határellenőrzések még fél évig megmaradnak, de ez lesz az utolsó hosszabbítás – hangsúlyozta.

Ez azt jelenti, hogy ha a tagállamok jóváhagyják, akkor november közepén megszűnhet a sor Hegyeshalomnál is. Igaz, elképzelhető, hogy az osztrák kormány megvétózza a schengeni szabályok könnyítését.

A magyar kormánnyal is folytatódnak a tárgyalások, hogy a magyarországi menekültügyi szabályokat összhangba hozzák az uniós joggal. Ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat hazánkkal szemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!